Sieru ar Jāņu siera nosaukumu turpmāk Latvijā varēs ražot un tirgot tikai pieci uzņēmumi. Pēc šā produkta iekļaušanas Eiropas Savienības tradicionālo īpatnību reģistrā ir jāievēro īpašas prasības, tādēļ katrs mājražotājs vasaras tirdziņos šo nosaukumu lietot vairs nevarēs, vēsta «LNT ziņas».
Jāņu siers kopš pagājušā gada novembra ir iekļauts Eiropas Savienības garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Šobrīd produktu ar šādu nosaukumu drīkst ražot tikai pieci uzņēmumi: Valmieras piens, Rankas piens, Lazdonas piensaimnieks, Straupe un Dundaga, kuri ir apņēmušies to gatavot pēc senās receptes.
To, ka Jāņu sieram tagad ir īpašs statuss, šovasar īpaši jāņem vērā mājražotājiem — ja līdz šim viņi pārdeva tirdziņos vai pilsētu svētkos pašu sieto sieru ar šādu nosaukumu, tad to vairs darīt nedrīkstēs. Šo sieru varēs saukt par Līgo, Ķimeņu, Ugunskura, bet ne par Jāņu sieru. Jaunās prasības izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests, kas lūdz ziņot par tām tirdzniecības vietām, kur mājražotāji tirgo Jāņu sieru. Tiek plānotas arī pārbaudes.