Gruzijā prokrieviskā partija ieguvusi vairākumu parlamentā

Pasaule
LETA 14:39, 27.10.2024 0

Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā, svētdien paziņoja centrālā vēlēšanu komisija, savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem.

 
Foto: pixabay

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 99% vēlēšanu iecirkņu "Gruzijas sapnis" ieguvusi 54,08% balsu, bet četru prorietumniecisku opozīcijas partiju alianšu apvienība - 37,58% balsu, preses konferencē teica centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Giorgijs Kalandarišvili.

Atbilstoši šiem rezultātiem "Gruzijas sapnis" ieguvis 91 no 150 vietām parlamentā - pietiekami, lai izveidotu valdību bez citu partiju pieaicināšanas,

"Gruzijas sapnis" bija cerējis iegūt 113 mandātus - "konstitucionālo vairākumu", kas tam dotu iespēju aizliegt opozīcijas partijas.

Jau vēstīts, ka opozīcijas partijas paziņojušas, ka neatzīst vēlēšanu rezultātus, nosaucot tos par krāpnieciskiem.

Nobalsojušo aptauja, ko pēc opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Formula" pasūtījuma veica ASV socioloģisko pētījumu kompānija "Edison Research", liecina, ka četru opozīcijas spēku apvienība kopā ieguvusi 51,9% balsu, bet valdošā partija "Gruzijas sapnis" - 40,9% balsu.

Prorietumnieciskā prezidente Salome Zurabišvili paudusu satraukumu par vardarbības gadījumiem dažos vēlēšanu iecirkņos un apsūdzībām par biļetenu viltošanu un vēlētāju iebiedēšanu.

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Krievijas diktatora Vladimira Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Gruzija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, un Brisele ir brīdinājusi, ka šīs vēlēšanas noteiks valsts iespējas pievienoties blokam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija naktī uz Ukrainu raidījusi 80 dronus

Krievija aizvadītajā naktī uzbrukusi Ukrainai ar 80 trieciendroniem "Shahed" un nenoteikta tipa bezpilota lidaparātiem, no kuriem līdz plkst. 9.30 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, desmit apgabalos notriekts 41 lidaparāts, svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Lietuvā notiek Seima vēlēšanu otrā kārta

Lietuvā svētdien notiek Seima vēlēšanu otrā kārta, kurā tiks ievēlēti 63 deputāti vienmandāta apgabalos.

Pasaule Slaidiņš skaidro, kāpēc ukraiņi uzbrūk Krievijas spirta rūpnīcām

“Ukraiņi atkal “ieplēsuši” pa divām Krievijas spirta rūpnīcām,” TV24 raidījumā “Aktuālais par karadarbību Ukrainā” stāsta Jānis Slaidiņš, NBS majors, Zemessardzes štāba virsnieks. Par to raksta LA.LV.

Pasaule Gruzijas parlamenta vēlēšanās vadībā prokrieviskā partija

Gruzijas opozīcijas partijas paziņojušas par parlamenta vēlēšanu rezultātu neatzīšanu pēc Centrālās vēlēšanu komisijas paziņojuma, ka pēc aptuveni 72% balsu saskatīšanas valdošā partija "Gruzijas sapnis" atrodas vadībā ar 53% balsu.

Lasiet arī

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Pasaule Gruzijas parlamenta spīkers parakstījis ārvalstu ietekmes likumu

Gruzijas parlamenta spīkers Šalva Papuašvili parakstījis pretrunīgi vērtēto "ārvalstu ietekmes" likumu, kas pieņemts, neraugoties uz masu protestiem, Rietumu nosodījumu un prezidentes veto.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.