ASV draud bloķēt militāro palīdzību Izraēlai

Pasaule
LETA 07:08, 16.10.2024 0

ASV otrdien brīdināja Izraēlu, ka var bloķēt daļu no miljardiem ASV dolāru vērtās militārās palīdzības Izraēlai, ja tā 30 dienu laikā neuzlabos humānās palīdzības piegādi kara pārņemtajai Gazas joslai.

 
Foto: twitter

Brīdinājums izteikts vairāk nekā gadu pēc šī kara sākuma, kura laikā ASV prezidents Džo Baidens ir vairākkārt lūdzis Izraēlu saudzēt palestīniešu civiliedzīvotājus, bet tikai vienreiz izpildījis solījumu apturēt ieroču piegādi.

Svētdien nosūtītā vēstulē ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins "paskaidroja Izraēlas valdībai, ka ir izmaiņas, kas tai atkal jāveic, lai Gazā nonākošās palīdzības līmenis pieaugtu no ļoti zemā līmeņa, kāds tas ir pašlaik," reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

Vēstule norādīja uz ASV likumu, kas pieprasa, lai "ASV militārās palīdzības saņēmēji tīši neliedz un netraucē ASV humānās palīdzības sniegšanu".

"Mums ir cerība, ka Izraēla veiks izmaiņas, kuras mēs esam ieskicējuši un ieteikuši, un ka šo izmaiņu rezultāts būs dramatiska humānās palīdzības palielināšana."

Par Izraēlas aizsardzības ministram Joavam Galantam adresēto vēstuli vispirms ziņoja amerikāņu ziņu vietne "Axios". Valsts departaments izteicās, ka bija nodomāts, lai šī vēstule paliktu [privāta.

Blinkens un Ostins vēstulē aicina Izraēlu ielaist Gazas joslā vismaz 350 kravas automašīnas ar humāno palīdzību dienā, atvērt piekto robežas šķērsošanas punktu uz Gazas joslu un atcelt evakuācijas rīkojumus palestīniešiem, ja pēc tiem nav operacionālas nepieciešamības.

Valsts departaments iepriekš paziņoja, ka ASV iepriekš izdarīts spiediens ļāva ielaist Gazas joslā 300 līdz 400 kravas automašīnas ar palīdzību dienā, bet palīdzības piegāžu apjoms ir samazinājies par vairāk nekā 50% salīdzinājumā ar maksimālo līmeni.

Vēstulē izteiktā prasība rīkoties 30 dienu laikā nozīmē, ka Izraēlas veikums tiks vērtēts jau pēc ASV prezidenta vēlēšanām.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraēla aicina evakuēties no Libānas austrumiem un dienvidiem

Izraēlas armija ceturtdien aicinājuši evakuēties Libānas iedzīvotājus no kaujinieku grupējuma "Hizbollah" kontrolētās teritorijas valsts austrumu un dienvidu reģionos, brīdinot, ka Izraēlas spēki atkal vērsīsies pret šīm teritorijām.

Pasaule Lielbritānija tur aizdomās Krieviju par spridzekļa ievietošanu lidmašīnā

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Microsoft: Ziemeļkorejas hakeri nozaguši trīs miljardus dolāru

Ziemeļkorejas hakeri kopš 2017.gada ir nozaguši kriptovalūtu aptuveni trīs miljardu dolāru vērtībā, un tā izmantota Phenjanas kodolprogrammas finansēšanai, teiks uzņēmuma "Microsoft" ziņojumā "Kiberdrošība 2024".

Lasiet arī

Pasaule Izraēlas armija veic reidu Gazas pilsētā

Izraēlas armija veikusi reidu Gazas joslas lielākajā pilsētā Gazā, uzbrūkot palestīniešu kaujinieku pozīcijām pilsētas austrumos.

Pasaule Izraēla sola ikdienas pauzi karadarbībā Gazas joslā

Izraēlas armija svētdien paziņoja, ka ik dienu ievēros taktisku pauzi karadarbībā Gazas joslas dienvidu daļā, lai dotu iespēju piegādāt humāno palīdzību.

Pasaule ASV atsāk palīdzības piegādi Gazai no pagaidu piestātnes

ASV ir atsākušas palīdzības piegādes Gazas joslai no pagaidu piestātnes, sestdien paziņoja armija.

Pasaule Slimnīca: Izraēlas triecienā UNRWA skolai nogalināti 37 cilvēki

Izraēlas triecienā ANO palestīniešu bēgļu aģentūras UNRWA skolai Gazas joslas centrālajā daļā ceturtdien tika nogalināti vismaz 37 cilvēki, paziņoja vietējā slimnīca.