Zelenskis lūdz pāvesta palīdzību centienos no gūsta Krievijā atbrīvot ukraiņus

Pasaule
VS.LV 18:29, 11.10.2024 0

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien tikās ar Romas Katoļu baznīcas pāvestu Francisku un lūdza viņa palīdzību centienos no gūsta Krievijā atgādāt dzimtenē ukraiņus.

 

"Tiekoties ar pāvestu Francisku, jautājums par mūsu cilvēku nogādāšanu mājās no gūsta bija galvenais temats," pēc sarunām Vatikānā platformā "X" pauda prezidents.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma šī Zelenskim bija otrā privātā audience Vatikānā. Abi līderi tikās arī G7 samitā jūnijā Itālijas dienvidos.

Žurnālisti, sabiedrībā pazīstami cilvēki, kopienu līderi un vienkārši cilvēki, kurus sagūstījusi Krievija, smok Krievijas cietumos, pauda Zelenskis.

"Mums visiem Ukrainā jautājums par sagūstītajiem un deportētajiem cilvēkiem joprojām ir ārkārtīgi sāpīgs," norādīja prezidents.

Ukraina jau iepriekš ir lūgusi Vatikāna palīdzību, lai dzimtenē nogādātu uz Krieviju piespiedu kārtā aizvestos bērnus.

Francisks vairākkārt aicinājis uz mieru un konfliktā centies spēlēt vidutāja lomu. Tiesa, šiem viņa centieniem pagaidām rezultātu nav.

Zelenska tikšanās ar pāvestu Francisku ilga 35 minūtes. Tās gaitā līderi apmainījās ar dāvanām. Zelenskis uzdāvināja Franciskam gleznu "Bučas slaktiņš".

Pēc tam Ukrainas prezidents tikās ar Vatikāna valsts sekretāru Pjetro Parolinu un ārlietu ministru Polu Ričardu Galaheru.

Šīs sarunas bija veltītas "kara stāvoklim un humānajai situācijai Ukrainā, kā arī veidiem, kā to varētu izbeigt, valstī panākot taisnīgu un stabilu mieru", teikts Vatikāna paziņojumā.

Vatikāns piebilda, ka "tika izskatīti arī daži jautājumi, kas saistīti ar reliģisko dzīvi valstī".

Francisks ceturtdien pirms Zelenska vizītes tikās ar Ukrainas Grieķu katoļu baznīcas vadītāju.

Ukrainai gaidāma smaga ziema - Maskava turpina triecienus valsts elektrotīklam, bet austrumu frontē situācija saglabājas sarežģīta.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraēla aicina evakuēties no Libānas austrumiem un dienvidiem

Izraēlas armija ceturtdien aicinājuši evakuēties Libānas iedzīvotājus no kaujinieku grupējuma "Hizbollah" kontrolētās teritorijas valsts austrumu un dienvidu reģionos, brīdinot, ka Izraēlas spēki atkal vērsīsies pret šīm teritorijām.

Pasaule Lielbritānija tur aizdomās Krieviju par spridzekļa ievietošanu lidmašīnā

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Microsoft: Ziemeļkorejas hakeri nozaguši trīs miljardus dolāru

Ziemeļkorejas hakeri kopš 2017.gada ir nozaguši kriptovalūtu aptuveni trīs miljardu dolāru vērtībā, un tā izmantota Phenjanas kodolprogrammas finansēšanai, teiks uzņēmuma "Microsoft" ziņojumā "Kiberdrošība 2024".

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis ar savu «uzvaras plānu» ieradies ASV

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies ASV, lai iepazīstinātu ar savu "uzvaras plānu" Savienoto Valstu prezidentu Džo Baidenu.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule Zelenskis: Pēc Kurskas operācijas krievu virzība Doneckā palēninājusies

Pateicoties Kurskas operācijas sekmēm, Ukrainas armijai izdevās apturēt ienaidnieku Harkivas apgabalā un palēnināt tā virzīšanos Doneckas apgabalā, lai gan situācija joprojām ir sarežģīta, ikgadējā Jaltas Eiropas stratēģijas sanāksmē sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Zelenskis: Lūdzam partnerus paātrināt piegādes, karam nav brīvdienu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenski svētdien vakara videouzrunā mudināja Kijivas partnerus paātrināt bruņojuma piegādes, kā arī uzsvēra, ka karam nav brīvdienu.