Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Pasaule
LETA 23:54, 17.09.2024 0

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

 

ASD izplata dezinformāciju par Ukrainas vadību, kā arī izgatavo viltotus dokumentus, lai diskreditētu Ukrainas armiju, norāda pētījuma autori, kas ieguvuši ASD iekšējos dokumentus.

Krievijas polittehnologa Iļjas Gambašidzes uzņēmums ASD pilda Krievijas prezidenta administrācijas pasūtījumus. Tas ir pakļauts Eiropas Savienības (ES) un ASV sankcijām.

Publiskotie dokumenti liecina, ka ASD analītiķi rūpīgi pēta Ukrainas informācijas lauku, identificē jūtīgās tēmas un izmanto tās, lai polarizētu sabiedrību.

Tēmu vidū ir mobilizācija, kauju upuri, vārda brīvības ierobežojumi karastāvokļa laikā, militārās palīdzības samazināšana, korupcija un pretuzbrukumi.

ASD rūpīgi seko līdzi saviem botiem, kas tīmeklī atstāj komentārus pie Ukrainas valsts iestāžu, tiesībaizsardzības iestāžu, politisko figūru un Ukrainas mediju ziņām.

Saskaņā ar ASD dokumentu "Centra C darba statistika" šogad no janvāra līdz aprīlim komanda publicējusi teju 34 miljonus komentāru.

Aģentūras komandas dalībnieki sociālajos tīklos veido un izplata safabricētus video, kas stilizēti kā Rietumu mediju materiāli un vērsti pret Ukrainu.

ASD ir iesaistīta arī memu veidošanā.

Vienu no tiem, kurā attēlots par ārvalstu palīdzības kavēšanos sadusmots Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, sociālajos tīklos tālāk izplatījis arī platformas "X" īpašnieks Īlons Masks.

ASD aktīvi izmanto Zelenska sarežģītās attiecības ar iekšējiem oponentiem - eksprezidentu Petro Porošenko, bijušo armijas virspavēlnieku Valēriju Zalužniju un Kijivas mēru Vitāliju Kličko -, lai polarizētu sabiedrību un destabilizētu politisko situāciju Ukrainā, teikts pētījumā.

Kopā ar "Shemi" to veikuši vācu mediji "Süddeutsche Zeitung", NDR, WDR un igauņu tīmekļa izdevums "Delfi".

ASD dokumenti atklāj dezinformācijas stratēģijas, ko Kremlis izmanto, lai destabilizētu situāciju Ukrainā.

Viens no šādiem naratīviem ir valsts augstākās vadības diskreditēšana ar militārpersonu viltotu sarunu "nopludināšanu".

Aģentūra izstrādājusi kampaņu "Par ko tu esi?", kas pretstatīja Zelenski Zalužnijam un Zelenski Kličko, izplatot tematiskas infografikas, memus un karikatūras, kas bija paredzētas gan Ukrainas, gan Eiropas auditorijai.

ASD sistemātiski izmanto dezinformāciju, lai diskreditētu Ukrainu, tās vadību un pilsoņus, kā arī rietumvalstu vadītājus, kas atbalsta Ukrainu, popularizējot Krievijas un to atbalstošo Eiropas politiķu intereses, konstatēts pētījumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Sabiedrība Ukraina aizliedz ar Krieviju saistītās reliģiskās organizācijas

Ukrainas parlaments otrdien pieņēmis likumu, ar kuru aizliegta to reliģisko organizāciju darbība, kas saistīta ar Krieviju.

Pasaule Indijas premjers apmeklēs Ukrainu

Indijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka premjerministrs Narendra Modi augustā plāno apmeklēt Ukrainu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Pasaule Standard & Poor's samazinājusi Ukrainas kredītreitingu līdz selektīvam defoltam

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) samazinājusi Ukrainas kredītreitingu līdz selektīvam defoltam jeb "SD", šādu lēmumu skaidrojot ar kara skartās valsts nespēju veikt pašreizējo valsts obligāciju kupona jeb procentu maksājumu.

Pasaule Mali pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Ukrainu

Mali valdošā hunta svētdienas vakarā paziņoja, ka nolēmusi pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Ukrainu.