Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Pasaule
VS.LV 17:15, 22.07.2024 0

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

 

ES Ārlietu ministru padomē 2024.gada 22.jūlijā ārlietu ministre Baiba Braže uzsvēra, ka šobrīd ir kritiski svarīgi turpināt kopīgu ES militāru atbalstu Ukrainai, kas ir balstīts Ukrainas vajadzībās, paredzams un norit bez kavēšanās. Tāpat viņa norādīja, ka svarīgi ES līmenī nekavējoties vienoties par 6,6 mljrd. eiro novirzīšanu Ukrainas militārajam atbalstam no Eiropas Miera mehānisma (European Peace Facility). Tāpat B. Braže norādīja, ka ES jāspēj vienoties par kopīgu aizsardzības industrijas attīstību un cieši jāsadarbojas ar NATO.

Sanāksmes diskusijā par Krievijas agresiju Ukrainā attālināti piedalījās arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba), informējot par aktuālo situāciju kaujaslaukā. D. Kuleba uzsvēra, ka neskatoties uz situāciju ASV, jāturpina fokusēties uz notiekošo Ukrainā. D. Kuleba izklāstīja pirmā Ukrainas miera samita rezultātus un informēja par tālākajiem soļiem pēc miera samita. Viņš pateicās ES par līdzšinējo atbalstu, tajā skaitā par Ukrainai piegādātajām Patriot sistēmām, vienlaikus uzsverot kritiski nepieciešamo atbalstu turpmāk, tostarp - jāstiprina sankcijas pret Krieviju un jānovērš jebkādas iespējas tās apiet.

ES valstu ārlietu ministri nosodīja Krievijas veiktos regulāros, intensīvos un brutālos uzbrukumus Ukrainas kritiski svarīgiem stratēģiskiem infrastruktūras objektiem un teroraktus pret civiliedzīvotājiem, tostarp šā gaga 8.jūlijā veikto masīvo raķešu uzbrukumu Kijivai, tajā skaitā sabombardējot bērnu slimnīcu "Ohmatdet".

Baiba Braže norādīja, ka mūsu - ES dalībvalstu un sabiedroto - drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā. "Krievijas politika ir karš, visās jomās - militāri, ekonomikā, medijos, reliģijā, privātajā sektorā, turklāt nav nekādu indikāciju, ka tas varētu mainīties. Tā ir visas starptautiskās sabiedrības problēma, jo Krievijas karam Ukrainā ir sekas globālā mērogā. Tādēļ mums kopā ir jārīkojas konstruktīvi un jādara viss iespējamais, lai Krievija nespētu atjaunot savu militāro kapacitāti un kaujas spējas. Tas ietver gan jaunas un paplašinātas sankcijas pret Krieviju, gan Eiropas Miera mehānisma līdzekļu novirzīšanu Ukrainai - nav piedodama ilgāka kavēšanās ar lēmumu par ES militāro atbalstu - nespēja vienoties par šo lēmumu būtu "kauna traips" ES vienotībai, tādēļ aicinu uz vienotu, konsekventu un konstruktīvu rīcību," akcentēja B. Braže.

Viņa arī norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā gan ES, gan arī G7 valstu līmenī un NATO samitā Vašingtonā pieņemta virkne nozīmīgu un konkrētu lēmumu mūsu drošībai, tostarp NATO samitā apstiprināta jauna apņemšanās aizsardzības industrijas atbalstam, G7 lēmums Krievijas iesaldēto līdzekļu novirzīt Ukrainas atjaunošanai, taču svarīgi, lai pieņemtajiem lēmumiem sekotu praktiski rīcība. B.Braže arī aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 milj. eiro.

B. Braže arī uzsvēra būtisko līdz šim sniegto Latvijas humāno atbalstu, kā arī militāro palīdzību Ukrainai, tam novirzot 1% no Latvijas IKP.

Saistībā ar sankcijām B. Braže pateicās kolēģiem par atbalstu un vienotību, apstiprinot 14. sankciju pakotni pret Krieviju un aicināja bez kavēšanās apstiprināt un efektīvi ieviest nākamo sankciju kārtu, īpaši attiecībā uz "ēnu flotes" kuģiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Pasaule Ukraina un Krievija apmainās ar gūstekņiem

Krievija un Ukraina sestdien sarīkoja vēl vienu gūstekņu apmaiņu, un mājās atgriezās 103 katras puses karavīri, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Pasaule ISW: Ukrainas spēki pavirzījušies dziļāk Kurskas apgabalā

Ukrainas spēki turpina virzīties dziļāk Krievijas Kurskas apgabalā, dodoties uz Gluškovas rajonu, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Pasaule Kongresmeņi: Ukrainai jāļauj veikt triecienus Krievijā ar ASV ieročiem

ASV Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas republikāņu grupa nosūtījusi vēstuli prezidentam Džo Baidenam, aicinot viņu atcelt ierobežojumus, kas Ukrainai noteikti attiecībā ASV tālās darbības rādiusa raķešu, konkrēti - ATACMS, izmantošanu triecieniem Krievijā.