Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Pasaule
LETA 08:32, 04.07.2024 0

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.

 
Foto: Instagram

Iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2019.gadā toriji Borisa Džonsona vadībā guva pārliecinošu uzvaru.

Taču šīs vēlēšanas pašreizējais premjerministrs Riši Sunaks negaidīti izsludināja pusgadu agrāk nekā bija nepieciešams, lai gan aptaujas jau divus gadus solīja viņa pārstāvētajiem konservatīvajiem sakāvi.

Aptaujas liecina, ka šajās vēlēšanās pirmo reizi kopš 2005.gada uzvaru gūs leiboristi un par nākamo premjerministru gandrīz droši kļūs Kīrs Stārmers.

Balsošana vairāk nekā 40 000 vēlēšanu iecirkņu sāksies plkst.7.00 (plkst.9.00 pēc Latvijas laika) un ilgs līdz plkst.22.00.

Uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas tiks publicēti nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti, kas parasti ir visai precīzi.

Balsu skaitīšana turpināsies visu nakti un piektdienas rītā jau, domājams, būs zināms uzvarētājs, kam vairākuma nodrošināšanai nepieciešamas vismaz 326 no 650 parlamenta apakšnama deputātu vietām.

Aptaujas liecina, ka leiboristi varētu gūst vēl nepieredzētu uzvaru un ka savas vietas varētu zaudēt daudzi no pašreizējiem ministriem, tajā skaitā arī pats premjers.

Tādējādi Sunaks varētu kļūt par vēsturē pirmo amatā esošo premjerministru, kas vēlēšanās zaudējis savu vietu parlamentā.

Saskaņā ar aptaujām leiboristi varētu iegūt 430 vietas, pārspējot līdzšinējo rekordu - 418 vietas, ko partija izcīnīja 1997. gadā Tonija Blēra vadībā.

Savukārt konservatīvie varētu gūt vēl nepieredzētu sakāvi, izcīnot tikai 127 mandātus.

Savu pašreizējo pārstāvniecību - 15 vietas - par kādām desmit vietām varētu palielināt liberāldemokrāti, un dažas vietas, domājams, izcīnīs arī Naidžela Farāža vadītā labējā partija "Redorm UK" (Reformēsim Apvienoto Karalisti), un daļa no aptaujām liecina, ka pats Farāžs pēc astoņiem mēģinājumiem beidzot arī varētu kļūt par parlamenta deputātu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Argentīnas tiesa atļauj pārvest Maradonas mirstīgās atliekas uz mauzoleju

Tiesa Argentīnā otrdien atļāva pārvest leģendārā futbolista Djego Maradonas mirstīgās atliekas no kapsētas uz mauzoleju, kuru viņam paredzēts uzcelt Buenosairesas centrā.

Pasaule Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Pasaule Irāna uz Izraēlu raidījusi 200 raķetes

Irāna iepriekšējās dienas vakarā izšāvusi uz Izraēlu 200 raķetes, trešdien pavēstījusi teokrātiskā režīma kontrolētā valsts televīzija.

Pasaule Laikraksts: Šolcs vēlas telefoniski sazināties ar Putinu

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vēlas telefoniski sazināties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta vācu laikraksts "Die Zeit", atsaucoties uz avotiem valdības aprindās.

Lasiet arī

Pasaule Lielbritānijā piespriež bargus sodus vides aktīvistiem

Lielbritānijas tiesa šonedēļ piespriedusi bargus cietumsodus vides aizstāvju organizācijas "Just Stop Oil" aktīvistiem par sazvērestību nolūkā bloķēt automaģistrāli.

Pasaule Kīrs Stārmers kļuvis par Lielbritānijas premjeru

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Pasaule Lielbritānijā pirmajā pusgadā ieradies rekordliels nelegālo imigrantu skaits

Nelegālo imigrantu skaits, kas sasnieguši Lielbritāniju, šķērsojot Lamanša kanālu, šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis jaunu rekordu.