Ķīnas prezidents apmeklēs Kazahstānu un Tadžikistānu

Pasaule
LETA 16:51, 30.06.2024 0

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies līderu sanāksmē un no otrdienas dosies valsts vizītē uz Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

 
Foto: Xinhua

Pekina ir pastiprinājusi diplomātiskos centienus Vidusāzijā, un pagājušā gada maijā Ķīnas rīkotajā samitā, kurā piedalījās vairāku reģiona valstu vadītāji, Sji aicināja padziļināt ekonomiskās saites.

"Prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies Šanhajas Sadarbības organizācijas valstu vadītāju padomes 24.sanāksmē Astanā" un valsts vizītēs apmeklēs Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņojumā norādīja Ārlietu ministrijas preses pārstāve Hua Čuņina.

Viņa piebilda, ka vizītes, kas paredzētas no 2. līdz 6.jūlijam, notiks pēc Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva un Tadžikistānas prezidenta Emomali Rahmona ielūgumiem.

Vidusāzija ir būtiska daļa Ķīnas vadošajā starptautiskajā infrastruktūras attīstības projektā "Belt and Road" ("Josla un ceļš"), kas tiek dēvēts par jauno zīda ceļu.

Pekina ir centusies aizpildīt tukšumu reģionā, ko radīja Maskavas 2022.gada atkārtotais iebrukums Ukrainā, jo bijušās Padomju Savienības valstis uztraucas par arvien kareivīgāku Krieviju.

Pagājušā gada maijā notikušajā samitā Ķīna apņēmās paplašināt transporta sakarus ar šo reģionu un turpināt Vidusāzijas un Ķīnas gāzes cauruļvada būvniecību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO nespēj vienoties par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai - DPA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija.

Pasaule Talibi paziņo, ka apspriež ar ASV ieslodzīto apmaiņu

Afganistānas talibu režīms un Vašingtona apspriež divu Afganistānā ieslodzīto amerikāņu iespējamo apmaiņu pret afgāņiem, kas atrodas ieslodzījumā ASV, trešdien paziņojis talibu režīma preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids.

Pasaule Evika Siliņa tikās ar ASV Kongresa pārstāvju palātas delegāciju

ASV kongresmeņu delegāciju vada Apropriāciju komitejas vadītājs Toms Kouls, un vizītē ieradušies arī kongresmeņi Mario Diazs-Balarts (Mario Diaz-Balart), Čaks Fleišmans (Chuck Fleischmann), Čaks Edvardss (Chuck Edwards) un Džeiks Elzijs (Jake Ellzey). Apropriācijas komitejai ir būtiska loma lēmumos par ASV budžetu, tajā skaitā par atbalstu Baltijas valstīm un Ukrainai.

Pasaule Baidens plāno publiskus pasākumus, lai kliedētu bažas par savām spējām strādāt

ASV prezidents Džo Baidens tuvākajās dienās tiksies ar Kongresa līderiem un demokrātu gubernatoriem, sniegs interviju televīzijai un rīkos preses konferenci, lai novērstu pieaugošās bažas par savām spējām pildīt prezidenta pienākumus pēc katastrofālā snieguma pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu, otrdien paziņoja Baltais nams.

Lasiet arī

Pasaule Ķīnas kosmosa kuģis veiksmīgi nolaidies Mēness tumšajā pusē

Ķīnas kosmosa kuģis svētdien veiksmīgi nolaidies Mēness tumšajā pusē, lai savāktu augsnes un iežu paraugus.

Pasaule Ķīna sāk divu dienu manevrus ap Taivānu

Ķīna ceturtdienas rītā sāka manevrus ap Taivānu, kas ilgs divas dienas un kuros piedalās karaflotes kuģi un lidmašīnas, un raksturoja tos kā "stipru sodu" Taivānai par "separātisma aktiem", ziņoja Ķīnas valsts mediji.

Pasaule Serbija un Ķīna paraksta vienošanos par kopīgas nākotnes veidošanu

Ķīna un Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts Serbija trešdien parakstīja vienošanos par "kopīgas nākotnes" veidošanu, Serbijai kļūstot par pirmo valsti Eiropā, kas piekritusi parakstīt šādu dokumentu ar Pekinu.

Pasaule Ķīnā uzbrukumā slimnīcai ievainoti un nogalināti vairāk nekā desmit cilvēku

Ķīnas dienvidrietumos uzbrukumā slimnīcai otrdien nogalināti vai ievainoti vairāk nekā desmit cilvēku, vēsta valsts plašsaziņas līdzekļi, neprecizējot uzbrukuma raksturu.