Spānija, Īrija un Norvēģija oficiāli atzīst Palestīnas valsti

Pasaule
LETA 20:39, 28.05.2024 0

Spānija, Īrija un Norvēģija ar otrdienu oficiāli atzīst neatkarīgu Palestīnas valsti. Pirmā par oficiālu Palestīnas valsts atzīšanu šodien paziņoja Norvēģija, kam neilgi pēc tam sekoja Spānija un vēlāk arī Īrija.

 

"Norvēģijas lēmums atzīt Palestīnu kā valsti stāsies spēkā 2024.gada 28.maijā," teikts Norvēģijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Dažas citas līdzīgi domājošas Eiropas valstis šajā pat dienā arī oficiāli atzīs Palestīnu," norādīja ministrija.

Par lēmumu atzīt Palestīnas valsti trīs Eiropas valstu līderi pavēstīja vienlaicīgi pagājušajā nedēļā, paužot pārliecību, ka tādējādi tiks vairotas izredzes uz mieru.

"Atzīstot Palestīnas valsti, mēs atbalstām arābu miera plānu, ko svarīgākie reģiona spēlētāji turpinājuši attīstīt pēc 7.oktobra," sacīja Norvēģijas ārlietu ministrs Espens Barts Eide.

Spānijas valdības preses pārstāvis nodēvēja šo par vēsturisku dienu. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess iepriekš sacīja, ka Palestīnas atzīšana ir būtiska prasība mieram, un uzsvēra, ka šis solis nav vērsts ne pret vienu, jo īpaši pret Izraēlu un ir vienīgais veids, kā nodrošināt, lai nākotnē "Palestīnas valsts dzīvotu līdzās Izraēlas valstij mierā un drošībā".

"Šis kopīgais lēmums atspoguļo mūsu trīs valstu apņēmību panākt fundamentālu paradigmas maiņu," trīs valstu ārlietu ministru kopīgajā preses konferencē pirmdien sacīja Īrijas ārlietu ministrs Maikls Mārtins.

"Mēs esam atzinuši gan Izraēlas valsti, gan Palestīnas valsti tieši tāpēc, ka mēs gribam redzēt nākotni ar normalizētām attiecībām abu tautu starpā," sacīja ministrs.

"Izraēliešu un palestīniešu konflikta divu valstu atrisinājums paredz neatkarīgu palestīniešu valsti, kas miermīlīgi pastāv līdzās Izraēlai. [Izraēlas premjerministrs Benjamins] Netanjahu ir pret divu valstu atrisinājumu, tāpat kā pret ir [palestīniešu radikālais grupējums] "Hamās"," norādīja Mārtins.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Slovēnija sāk Palestīnas valsts atzīšanas procedūru

Slovēnijas valdība ceturtdien pieņēmusi lēmumu atzīt Palestīnas valsti, kas tiks nodots apstiprināšanai parlamentā līdz jūnija vidum.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pasaule Latvija atbalsta Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu divu valstu sarunu ceļā

Latvija primāri atbalsta abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte, atbildot uz jautājumu, vai Latvija plāno atzīt Palestīnu kā valsti.