Džons Svinijs ievēlēts par jauno Skotijas SNP līderi

Pasaule
LETA 20:23, 06.05.2024 0

Skotijas politikas veterāns Džons Svinijs pirmdien tika ievēlēts par Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderi un kļūs par nākamo Skotijas premjerministru.

 

Līdzšinējais Skotijas premjerministrs Humza Jusafs pagājušā pirmdienā paziņoja, ka atkāpsies no SNP līdera un reģionālās valdības vadītāja amatiem, tiklīdz būs izraudzīts viņa pēctecis.

Svinijs ceturtdien paziņoja, ka kandidēs uz šiem amatiem, bet viņa galvenā konkurente Keita Forbsa neilgi pēc tam pavēstīja, ka atteikusies no cīņas un atbalstīs Sviniju.

60 gadus vecais Svinijs pēdējo reizi vadīja SNP no 2000. līdz 2004.gadam, kad partija atradās opozīcijā. Forbsas izstāšanās no cīņas atstāja Sviniju bez konkurentiem.

Svinijs izteicies, ka vēlas "apvienot SNP un apvienot Skotiju neatkarības labā", lai gan aptaujas liecina, ka atbalsts Skotijas neatkarībai nav pieaudzis.

Jusafs kļuva par Skotijas premjerministru pirms 13 mēnešiem, nomainot šajā amatā Nikolu Stērdženu. Viņš vadīja mazākuma valdību kopš aprīļa beigām, kad sarāva koalīcijas vienošanos ar zaļajiem pēc tam, kad Skotijas valdība atteicās no ambiciozajiem klimata politikas plāniem, radot spriedzi abu partiju attiecībās.

Stērdžena par savu atkāpšanos no premjera un SNP līdera amata negaidīti paziņoja 2023.gada februārī pēc tam, kad izcēlās skandāls saistībā ar valdības nostāju transseksuāļu tiesību jautājumos. Viņa Skotiju vadīja astoņus gadus.

Pēc Stērdženas atkāpšanās uz SNP līdera amatu pretendēja Keita Forbsa, Eša Rīgena un Jusafs. Tās bija pirmās reālās SNP līdera vēlēšanas kopš 2004.gada, jo 2014.gadā Stērdžena tika ievēlēta bez konkurentiem. Vēlēšanas atspoguļoja šķelšanos partijā starp labējāk noskaņotiem politiķiem un tiem, kas vairāk sliecas pa kreisi.

SNP ir 63 no 129 vietām Skotijas parlamentā, un līdz vairākumam partijai pietrūkst divas vietas. SNP vada Skotijas valdības kopš 2007.gada, taču pēdējā gada laikā ir zaudējusi popularitāti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Lielbritānijā piespriež bargus sodus vides aktīvistiem

Lielbritānijas tiesa šonedēļ piespriedusi bargus cietumsodus vides aizstāvju organizācijas "Just Stop Oil" aktīvistiem par sazvērestību nolūkā bloķēt automaģistrāli.

Pasaule Kīrs Stārmers kļuvis par Lielbritānijas premjeru

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Pasaule Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.