Čīlē demonstranti pieprasa sociālās reformas

Pasaule
LETA 09:34, 12.04.2024 0

Tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja Satnjago ielās, aicinot Čīles Kongresu pieņemt ilgi gaidītās sociālās reformas.

 
Foto: twitter

Protestētāji pieprasīja valdībai un parlamentam ieklausīties pilsoņos un nebremzēt reformu virzību.

Tās ir pirmās plašākās demonstrācijas kopš kreisi noskaņotā prezidenta Gabriela Boriča nākšanas pie varas 2022.gadā. Viņa ambiciozā programma solīja reformēt pensiju sistēmu, veselības aprūpi, izglītību un darba tiesības.

Tomēr reformu pakete ir daļēji paralizēta Kongresā, valdībai nespējot vienoties ar labējo opozīciju.

2019.gadā pieaugošā neapmierinātība ar nevienlīdzību izvērsās protestos, kas sākās pēc metro biļešu cenu paaugstināšanas.

Protestētāji pieprasīja mainīt ekonomikas modeli, kurā veselības aprūpe, izglītība un pensijas tiek pārvaldītas privāti un pastāv milzīga plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem.

Iepriekš nepieredzēta mēroga protesti lika Kongresam piekrist rīkot referendumu par Čīles diktatūras laikos pieņemtās konstitūcijas maiņu.

Tomēr vēlētāji divas reizes referendumos noraidīja ierosinātos jaunās konstitūcijas projektus, un Boričs paziņoja, ka viņš vairs nemēģinās īstenot konstitucionālo reformu.

38 gadus vecais Boričs pagājušā gada martā cieta smagu neveiksmi, kad likumdevēji noraidīja nodokļu likumprojektu, kura mērķis bija finansēt sociālās apdrošināšanas sistēmas paplašināšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu: «Humānās katastrofas» nav un nebūs

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka no Gazas joslas dienvidu pilsētas Rafahas ir evakuēti ap 500 000 cilvēku, un noraidīja bažas par "humāno katastrofu" šajā pilsētā.

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Lasiet arī