Polijas parlamentā sākas debates par abortu likumu liberalizāciju

Pasaule
LETA 19:39, 11.04.2024 0

Polijas premjerministrs Donalds Tusks priekšvēlēšanu kampaņā solīja stiprināt sieviešu tiesības un sekmēt piekļuvi abortam. Pašreiz Polijā ir spēkā viens no stingrākajiem abortu likumiem Eiropas Savienībā (ES).

 

Polijas iepriekšējā valdība, ko veidoja nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) pastiprināja jau iepriekš stingros aborta noteikumus. 2020.gadā pret abortu likumu bija plaši protesti visā Polijā, cilvēkiem izejot ielās pret PiS un katoļu baznīcu, kas atbalstīja valdības kontrolētās konstitucionālās tiesas lēmumu aizsargāt nedzimušos bērnus.

Abortu likuma liberalizācija bija viens no tolaik opozīcijā esošo partiju solījumiem pirms pērn notikušajām parlamenta vēlēšanām, tomēr pēc Tuska vadītās valdības izveides kopīgu pozīciju šajā jautājumā partijām atrast ir grūti. Lai gan visas koalīcijas partijas ir vienisprātis, ka stingrais likums par abortiem ir jāmaina, tās nav vienisprātis par to, cik lielām šīm izmaiņām vajadzētu būt.

Pašreiz aborti Polijā ir atļauti tikai izvarošanas un incesta gadījumos un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību, bet ne gadījumos, kad auglim konstatētas smagas deformācijas.

Parlamentā ir iesniegti četri atsevišķi likumprojekti par grozījumiem abortu likumos.

Tuska vadītā "Pilsoniskā koalīcija" (KO) atbalsta abortu atļaušanu līdz 12.grūtniecības nedēļai. To pašu savā likumprojektā atbalsta arī kreiso partiju apvienība, kas vēlas arī dekriminalizēt palīdzību abortu veikšanā.

Savukārt apvienība "Trešais ceļš" (TD) ierosinājusi atgriezties pie kompromisa risinājuma, kas bija spēkā līdz konstitucionālās tiesas lēmumam. Tas nozīmētu, ka aborti būtu atļaut tikai gadījumos, kad grūtniecība iestājusies nozieguma rezultātā, vai grūtniecība apdraud sievietes dzīvību un smagu augļa deformāciju gadījumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Aptauja: Trešdaļa poļu atbalsta Tuska valdību; trešdaļa nē

Pēc pusgadu ilgā darba premjerministra Donalda Tuska valdību pozitīvi vērtē 34,5% poļu, ber negatīvi 32,5%, liecina pagājušajā ceturtdienā publicētie aptaujas rezultāti.

Kriminālziņas Miris uz robežas ar Baltkrieviju migranta sadurtais poļu karavīrs

Nomiris uz robežas ar Baltkrieviju kāda migranta sadurtais poļu karavīrs, ceturtdien pavēstīja Polijas armijas pavēlniecība.

Pasaule Francija, Vācija un Polija kļuvušas par «pastāvīgiem» Krievijas mērķiem

Francija, Vācija un Polija kļuvušas par "pastāvīgiem" Krievijas dezinformācijas uzbrukumu mērķiem pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām šonedēļ, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) vērtību un pārredzamības komisāre Vera Jourova.

Pasaule Polija atjaunos ierobežotas piekļuves zonu pie Baltkrievijas robežas

Pēc nelegālā imigranta uzbrukuma Polijas robežsargam uz robežas ar Baltkrieviju, Polija vēlas atjaunot ierobežotas piekļuves zonu pie Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas.