Tramps sola nepamest NATO, kamēr dalībvalstis maksā savu daļu

Pasaule
LETA 08:24, 20.03.2024 0

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās, viņš nepametīs NATO, kamēr vien alianses Eiropas partneri maksā savu daļu.

 
Foto: Instagram

Tramps iepriekš vairākkārt kritizējis citas NATO valstis par nepietiekamiem ieguldījumiem savā aizsardzībā.

"Savienotajām Valstīm ir jāmaksā sava daļa, nevis visu pārējo daļa," intervijā britu labējam politiķim Naidželam Farāžam raidorganizācijā "GB News" sacīja Tramps, piebilstot, ka citādāk tas nebūtu taisnīgi un jebkurā gadījumā Eiropai NATO ir daudz svarīgāka nekā Savienotajām Valstīm.

"Tā bija visnegodīgākā lieta, un neaizmirstiet, ka viņiem tas ir svarīgāk," sacīja Tramps. "Mums ir okeāns starp dažām problēmām. Labi. Mums ir jauks, liels, skaists okeāns," viņš piebilda, sakot, ka "viņi izmantos priekšrocības, un viņi to arī izdarīja". Tramps neprecizēja, kuras valstis viņš domāja.

Atrodoties prezidenta amatā no 2017. līdz 2021.gadam, Tramps vairākkārt atklāti draudēja izstāties no alianses un pauda šaubas par NATO nākotni. Viņš atkārtoti apšaubīja, vai ASV pildīs savas saistības sniegt militāru palīdzību ārkārtas situācijās.

Vēl pagājušajā mēnesī republikāņu kandidāts uz prezidenta amatu izraisīja ažiotāžu, kad viņš ne tikai paziņoja, ka ASV neaizsargās NATO dalībvalsti, kas nebūs samaksājusi savu daļu, bet arī mudinās Krieviju "darīt ar šo valsti, ko tā vēlas".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uz to atbildēja, ka "jebkurš pieļāvums, ka sabiedrotie neaizsargās viens otru, grauj mūsu kopējo drošību, tai skaitā ASV drošību, un palielina risku amerikāņu un Eiropas karavīriem."

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Katalonijā pirmstermiņa vēlēšanās uzvar sociālisti

Svētdien notikušajās Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējuši Spānijas premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti.

Pasaule Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Nausēda un Šimonīte

Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", liecina svētdien notikušās pirmās kārtas provizoriskie rezultāti.

Pasaule Avena advokāts par sankciju atcelšanu: «Spriedums ir pilnīgi iznīcinošs»

Lai arī Latvija iesniegusi lūgumu Eiropas Savienības (ES) Juridiskajam dienestam iesniegt apelāciju par ES sankciju atcelšanu miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam, Avena pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš uzskata, ka apelācijas nebūs.

Pasaule Ukrainas droni uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai Volgogradā

Ukrainas droni naktī uz svētdienu Krievijā uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai, naftas bāzei un metalurģijas kombinātam, aģentūrai UNN pavētstīja avots Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē (HUR).

Lasiet arī

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule NATO reakcijas uz draudiem ātrums atkarīgs no dzelzceļa infrastruktūras

NATO spēja ātri izvērst līdz 500 tūkstošiem karavīru uz savām austrumu robežām, atbildot uz Krievijas agresiju, ir atkarīga no tādu šķēršļu pārvarēšanas kā birokrātija un trausla dzelzceļa infrastruktūra, sevišķi Vācijā, ziņo britu laikraksts "The Telegraph".

Sabiedrība NATO plāno ieguldīt ap 160 miljonus eiro militārās ostas attīstībā Liepājā

NATO pieņemts lēmums par vairāk nekā 160 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu militārās ostas attīstībai Liepājā Karostas teritorijā, tviterī raksta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Pasaule NATO mēģina saskaņot plānu par ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai

NATO dalībvalstis trešdien sanāksmē Briselē vienojās sākt plānot ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai, bet iepriekš paziņotais NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga priekšlikums par piecu gadu militārās palīdzības nodrošināšanu Ukrainai apmēram 100 miljardu ASV dolāru apmērā izraisīja pretrunīgu reakciju.