Tusks grib apspriest reparāciju jautājumu ar Vāciju

Pasaule
LETA 07:12, 13.02.2024 0

Polijas jaunā valdība grib sākt sarunas ar Vāciju par to, kā atrisināt Otrā pasaules kara reparāciju jautājumu, pirmdien pavēstīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

 
Foto: twitter

Oficiālā un juridiskā ziņā reparāciju jautājums ir bijis slēgts daudzus gadus, Tusks sacīja Berlīnē pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu. "Jautājums par morālām, finansiālām un materiālām reparācijām nekad nav ticis izprasts."

Reparācijas no Vācijas par nacistu režīma Polijai nodarītajiem zaudējumiem 2020.gada septembrī pieprasīja toreiz valdošās Polijas nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis, kurš lēsa, ka Vācijai jāsamaksā 1,3 triljoni eiro kā "kompensācija par vairāk nekā 5,2 miljonu Polijas pilsoņu nāvi".

Tusks pirmdien uzsvēra, ka atšķirībā no iepriekšējās valdības viņš grib strādāt kopā ar kancleru Šolcu, "lai meklētu sadarbības formas, kas nebūs liktenīgas [divpusējām] attiecībām nākotnē".

Tusks sacīja, ka tam nevajadzētu novest pie abpusēja aizvainojuma, bet drīzāk pie idejas par tālāku sadarbību, kas kalpo drošībai un var būt izdevīga abām valstīm.

PiS valdība, pieprasot reparācijas, uzsvēra, ka attieksme pret Vācijas okupētajām Rietumvalstīm, tostarp Franciju un Nīderlandi, pēc kara beigām bijusi labāka nekā pret Poliju.

Berlīne atkārtoti noraidījusi reparāciju prasības, apgalvojot, ka Varšava jau 1953.gadā atteikusies no reparāciju prasībām pret Austrumvācijas valdību. Vācija uzsvērusi, ka negrasās iesaistīties sarunās par šo jautājumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Katalonijā pirmstermiņa vēlēšanās uzvar sociālisti

Svētdien notikušajās Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējuši Spānijas premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti.

Pasaule Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Nausēda un Šimonīte

Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", liecina svētdien notikušās pirmās kārtas provizoriskie rezultāti.

Pasaule Avena advokāts par sankciju atcelšanu: «Spriedums ir pilnīgi iznīcinošs»

Lai arī Latvija iesniegusi lūgumu Eiropas Savienības (ES) Juridiskajam dienestam iesniegt apelāciju par ES sankciju atcelšanu miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam, Avena pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš uzskata, ka apelācijas nebūs.

Pasaule Ukrainas droni uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai Volgogradā

Ukrainas droni naktī uz svētdienu Krievijā uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai, naftas bāzei un metalurģijas kombinātam, aģentūrai UNN pavētstīja avots Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē (HUR).

Lasiet arī

Pasaule Polijas parlamentā sākas debates par abortu likumu liberalizāciju

Polijas premjerministrs Donalds Tusks priekšvēlēšanu kampaņā solīja stiprināt sieviešu tiesības un sekmēt piekļuvi abortam. Pašreiz Polijā ir spēkā viens no stingrākajiem abortu likumiem Eiropas Savienībā (ES).

Pasaule Polijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Polijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmais premjerministra Donalda Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.

Pasaule Krievijas spārnotā raķete ielidojusi Polijas gaisa telpā

Krievijas spārnotā raķete, kas naktī uz svētdienu tika izmantota uzbrukumā mērķiem Ukrainā, uz nepilnu minūti ielidoja Polijas gaisa telpā, pavēstīja Polijas Aizsardzības ministrija.

Pasaule Polija pauž atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm «Taurus»

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm "Taurus" un pārmetis Vācijai vilcināšanos šo ieroču piegādē.