Uz SKS devusies trešā privātā kosmosa misija

Pasaule
LETA 08:47, 19.01.2024 0

Uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) ceturtdien devusies trešā privātā kosmosa misija ar četriem astronautiem, paziņojusi ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

 
Foto: NASA

Uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģis "Dragon" startēja no Keipkanaveralas kosmosa centra Floridā plkst.16.49 (plkst.23.49 pēc Latvijas laika).

Komandu vada Spānijā dzimušais bijušais NASA astronauts Maikls Lopess-Alegrija, un tajā ir arī Itālijas Gaisa spēku virsnieks Valters Villadejs, Turcijas armijas pilots Alpers Gezeravdži un Markuss Vants no Zviedrijas.

Gezeravdži ir pirmais Turcijas pilsonis, kas devies kosmosā.

Četri astronauti paliks SKS aptuveni divas nedēļas un veiks vairākus eksperimentus, paziņoja NASA.

Misiju organizē privātais ASV uzņēmums "Axiom Space" sadarbībā ar NASA un "SpaceX". Mediji ziņoja, ka misijas dalības maksa ir vairāk nekā 50 miljoni dolāru par personu.

"Axiom Space" jau ir veiksmīgi nosūtījis kosmosā divas privātās misijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ES aizliedz vēl četru Krievijas mediju izplatīšanu

Eiropadome piektdien pieņēma lēmumu Eiropas Savienības (ES) teritorijā apturēt Krievijas mediju "RIA Novosti", "Rossijskaja gazeta" un "Izvestija", kā arī ar Maskavu saistītā "Voice of Europe" pārraidīšanu un izplatīšanu.

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA Marsa helikopters beidzis darboties

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) helikopters "Ingenuity" noslēdzis savu trīs gadus ilgo misiju, gūstot propellera bojājumu pēdējā lidojuma laikā, ceturtdien paziņojusi NASA.

Pasaule NASA pārceļ uz vēlāku laiku «Artemis II» un «Artemis III» misijas

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) atlikusi "Artemis II" un "Artemis III" misijas.

Pasaule NASA otra Mēness misijas kosmosa kuģa būvniecību uztic Blue Origin

Otru kosmosa kuģi cilvēku nogādāšanai uz Mēnesi būvēs interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin", paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Pasaule NASA noliedz ziņas par tās satelīta nogāšanos Kijivā

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) noliedz Ukrainas ziņas par NASA satelīta nogāšanos Kijivā, pavēstīja britu raidsabiedrība BBC.