Bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers miris 100 gadu vecumā

Pasaule
LETA 09:18, 30.11.2023 0

Bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers, kura atbalsts ASV varai palīdzēja veidot pasauli pēc Otrā pasaules kara, trešdien miris 100 gadu vecumā, paziņoja viņa konsultāciju firma "Kissinger Associates".

 
Foto: Wikipedia

"Dr. Henrijs Kisindžers, cienījams amerikāņu erudīts un politiķis, miris šodien savā mājoklī Konektikutā," teikts viņa firmas paziņojumā trešdienas vakarā.

Kisindžera ģimene sarīkos privātas bēres, un piemiņas dievkalpojums notiks Ņujorkā.

Paziņojumā nebija minēts nāves cēlonis. Kisindžers pat 100 gadu vecumā turpināja būt aktīvs un jūlijā apmeklēja Ķīnu, lai tiktos ar prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Attiecības ar Ķīnu bija viens no ilgstošākajiem Kisindžera atstātajiem mantojumiem. Cerot sapurināt cīņu pret Padomju Savienību Aukstā kara laikā, Kisindžers veidoja slepenus kontaktus ar Ķīnu, kuru kulminācija bija toreizējā ASV prezidenta Ričarda Niksona vēsturiskā vizīte Ķīnā 1972.gadā un ASV attiecību nodibināšana ar Pekinu.

Pēc tam, kad Niksons zaudēja amatu Votergeitas skandāla dēļ, Kisindžers turpināja darbu jaunā prezidenta Džeralda Forda administrācijā. Gan Niksona, gan Forda laikā Kisindžers ieņēma gan valsts sekretāra, gan nacionālās drošības padomnieka amatus.

Kisindžeram 1973.gadā tika piešķirta Nobela Miera prēmija par sarunām Vjetnamas kara izbeigšanai, lai gan šis bruņotais konflikts turpinājās un otrs prēmijas laureāts Ziemeļvjetnamas diplomāts Le Diks To atteicās to saņemt.

Lai gan Kisindžera intelektuālo apdāvinātību atzina pat viņa kritiķi, viņš bija bēdīgi slavens ar savu reālpolitikas filozofiju, ka valstis īsteno savas intereses ar varas metodēm.

Atslepenoti dokumenti liecina, ka Kisindžers deva svētību Čīles prezidenta marksista Salvadora Aljendes gāšanai ģenerāļa Augusto Pinočeta vadītajā apvērsumā 1973.gadā. Viņš arī atbalstīja Indonēziju, kad tā 1975.gadā sagrāba Austrumtimoru, un ignorēja Pakistānas masu zvērības Bangladešas neatkarības kara laikā 1971.gadā, uzskatot Islāmabadu par vērtīgu starpnieku kontaktos ar Pekinu.

Pērnā gada martā Kisindžers Pasaules Ekonomikas forumā Davosā paziņoja, ka Ukrainai vajadzētu atdot daļu savas teritorijas Krievijai, bet ASV un Rietumiem nevajadzētu cerēt uz Krievijas sakāvi Ukrainā. Pēc tam Ukrainas aktīvistu organizācija "Mirotvorec" iekļāva viņu melnajā sarakstā par piedalīšanos "Krievijas informācijas specoperācijā pret Ukrainu".

Šī gada janvārī Kisindžers Pasaules ekonomikas forumā Davosā atzina, ka Ukrainas neitralitātes idejai vairs nav jēgas, un apliecināja, ka atbalsta Ukrainas pievienošanos NATO pēc miera iestāšanās, kaut arī iepriekš bijis pret Kijivas dalību aliansē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Bezdarbnieka pabalsta pieprasījumu skaitam ASV neliels kāpums

Bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaitam ASV pagājušajā nedēļā bijis neliels pieaugums pēc krituma iepriekšējās divās nedēļās, liecina Nodarbinātības ministrijas apkopotie dati.

Ekonomika Eksperts: ES un jaunattīstības tirgi ir relatīvi pievilcīgāki nekā ASV (+VIDEO)

Amerikā bija izteikti spēcīgs mājsaimniecību patēriņš un pakalpojumu sfēra, un vāja rūpnieciskā ražošana.

Pasaule ASV: Irāna ir atbildīga par hakeru uzbrukumiem Trampa vēlēšanu kampaņai

Irāna ir atbildīga par nesen notikušiem hakeru uzbrukumiem Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņai, pirmdien paziņoja ASV drošības dienesti, apsūdzot Irānu mēģinājumos ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas šogad.

Ekonomika ASV patērētāju pārliecībai augustā straujāks kāpums par prognozēto

ASV patērētāju pārliecības indekss šā gada augustā palielinājies līdz 67,8 punktiem salīdzinājumā ar 66,4 punktiem jūlijā, tādējādi reģistrēts straujāks kāpums par prognozēto, liecina Mičiganas Universitātes sākotnējie dati.