Moldovā notiek pašvaldību vēlēšanas; Krieviju apsūdz par iejaukšanos

Pasaule
LETA 23:35, 05.11.2023 0

Moldovā svētdien notiek pašvaldību vēlēšanas, pirms kurām Moldovas amatpersonas vainoja Krieviju par iejaukšanos nolūkā ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

 

Moldovas prorietumnieciskā prezidente Maija Sandu šonedēļ apsūdzēja Krieviju, ka tā finansē promaskaviskās partijas un uzpērk politiķus, un divu mēnešu laikā šim nolūkam iztērējusi nepilnus piecus miljonus eiro.

Tikai divas dienas pirms vēlēšanām Moldovas Ārkārtas situāciju komisija aizliedza promaskaviskās partijas "Iespēja" kandidātiem tajās balotēties, jo partijas priekšvēlēšanu kampaņā izmantota nelegāla Krievijas nauda.

Lēmums tika pieņemts valsts drošības apsvērumu un hibrīdkara dēļ, ko Krievija īsteno pret Moldovu, piektdien žurnālistiem paziņoja premjerministrs Dorins Rečans.

Pagājušajā mēnesī Moldovā arī tika atsauktas vairāku Krievijas televīzijas kanālu apraides licences un bloķēta piekļuvi lielāko Krievijas mediju tīmekļa vietnēm, norādot, ka ar to palīdzību Maskava mēģina ietekmēt vēlēšanas.

Sandu sacīja, ka varasiestādes šo lēmumu pieņēma, lai aizsargātu "valsti un demokrātiju no Krievijas centieniem iejaukties vēlēšanu procesā".

Moldova, kurā ir 3,4 miljoni iedzīvotāju, ir Eiropas nabadzīgākā valsts. 2022.gada martā, drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma, Moldova lūdza to uzņemt Eiropas Savienībā. Tā paša gada jūnijā Moldovai tika piešķirts bloka kandidātvalsts statuss.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu: «Humānās katastrofas» nav un nebūs

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka no Gazas joslas dienvidu pilsētas Rafahas ir evakuēti ap 500 000 cilvēku, un noraidīja bažas par "humāno katastrofu" šajā pilsētā.

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Lasiet arī

Pasaule Sandu paziņo par atkārtotu kandidēšanu uz Moldovas prezidenta amatu

Moldovas prezidente Maija Sandu svētdien paziņojusi, ka nākamgad paredzētajās vēlēšanās kandidēs uz otru pilnvaru termiņu.

Pasaule Moldovas prezidente: Krievija pērk vēlētāju balsis

Krievija pērk Moldovā nedēļas nogalē gaidāmo pašvaldības vēlēšanu vēlētāju balsis, virzot naudu promaskaviskajām partijām, intervijā telekanālam "Jurnal TV" sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu.

Sabiedrība Latvija plāno atbalstīt Moldovu ar 50 000 eiro

Latvija no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plāno 50 000 eiro novirzīt Moldovai, tādējādi atbalstot Krievijas agresijas pret Ukrainu izraisītās enerģētiskās krīzes pārvarēšanu un Moldovas enerģētiskās noturības veicināšanu, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas ievietots Tiesību aktu portālā (TAP).

Pasaule Latvija atbalsta iestāšanās Eiropas Savienībā sarunu sākšanu ar Moldovu šogad

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs šodien ANO Ģenerālās asamblejas 78. sesijas laikā Ņujorkā tikās ar Moldovas prezidenti Maiju Sandu, uzsverot, ka Latvija atbalsta iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu sākšanu ar Moldovu jau šogad.