Latvija pievienojas paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas draudiem

Pasaule
LETA 13:12, 19.10.2023 0

Latvija ir pievienojusies kopīgajam paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas radīto draudu mazināšanu, informē Ārlietu ministrijā (ĀM)

 

Latvija un 47 citas Masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas drošības iniciatīvas dalībvalstis 18.oktobrī sniedza kopīgu paziņojumu par ANO Drošības padomes rezolūciju, kas 2023.gada 18.oktobri noteica kā "Pārejas dienu", kad atcelt rezolūcijā minētos ierobežojumus, kas tika noteikti, lai radītu šķēršļus Irānas ballistisko raķešu programmas attīstībai. Rezolūcijas izstrādātāji balstījās uz pieņēmumu, ka Irāna veiks nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu uzticamību savas kodolprogrammas attīstībai civiliem mērķiem.

Tagad secināts, ka Irāna turpina attīstīt raķešu programmu un kodolprogrammu un nesadarbojas, lai pārliecinātu starptautisko sabiedrību par savas kodolprogrammas attīstīšanu miermīlīgiem mērķiem. Tādēļ Latvija kopā ar sabiedrotajiem un līdzīgi domājošajiem partneriem ir apņēmusies veicināt Irānas kodolprogrammas, raķešu un bezpilota lidaparātu programmu draudu reģionā un ārpus tā mazināšanu.

Irānas raķešu programma joprojām ir viens no lielākajiem izaicinājumiem starptautiskajam mieram un drošībai. Kopīgā paziņojumā Masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas drošības iniciatīvas dalībvalstis pauda apņemšanos veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu ar ballistiskajām raķetēm saistītu priekšmetu, materiālu, aprīkojuma, preču un tehnoloģiju piegādi, pārdošanu vai nodošanu Irānai, tādējādi aizsargājot mieru un stabilitāti reģionā un starptautiski.

ANO Drošības Padomes rezolūcijā Irānai noteiktās sankcijas transponē Eiropas Savienība, izdodot dalībvalstīm saistošus tiesību aktus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Microsoft: Ziemeļkorejas hakeri nozaguši trīs miljardus dolāru

Ziemeļkorejas hakeri kopš 2017.gada ir nozaguši kriptovalūtu aptuveni trīs miljardu dolāru vērtībā, un tā izmantota Phenjanas kodolprogrammas finansēšanai, teiks uzņēmuma "Microsoft" ziņojumā "Kiberdrošība 2024".

Pasaule Jāturpina stingri ieviest esošās sankcijas un jāizskauž "ēnu flote"

Ārlietu ministre Baiba Braže tikās ar ES īpašo sūtni sankciju jautājumos Deividu O'Salivanu.

Pasaule Herisa: Mana prezidentūra nebūs Baidena prezidentūras turpinājums

ASV demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Herisa trešdien sniedza pirmo interviju konservatīvajam telekanālam "Fox News", Herisai cita starpā norādot, ka viņas prezidentūra, gadījumā ja uzvarēs vēlēšanās, nebūs Džo Baidena prezidentūras turpinājums.

Pasaule Ziemeļkorejas konstitūcijā Dienvidkoreja pasludināta par «naidīgu» valsti

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka tās konstitūcijā Dienvidkoreja tagad ir raksturota kā "naidīga" valsts.

Lasiet arī

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Pentagons: ASV palīdzēs Ukrainai aizstāvēties pret irāņu raķetēm

ASV palīdzēs Ukrainai aizstāvēties pret ballistiskajām raķetēm, ko Irāna piegādājusi Krievijai, preses brīfingā apliecināja Pentagona preses sekretārs Patriks Raiders.

Pasaule Bloomberg: Irāna varētu sākt piegādāt ballistiskās raķetes Krievijai

Eiropas amatpersonas sagaida, ka Irāna tuvākajā laikā Krievijai piegādās ballistiskās raķetes, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Pasaule Irāna noraida Rietumu aicinājumus atteikties no atriebības Izraēlai

Irāna otrdien noraidījusi Rietumu aicinājumus pārtraukt draudēt Izraēlai ar atriebību par palestīniešu radikālā grupējuma "Hamās "politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu pagājušajā mēnesī.