Austrālijā sestdien notiek referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Pasaule
LETA 08:04, 13.10.2023 0

Austrālijā sestdien notiek referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz īpašas tiesības aborigēniem, tajā skaitā atsevišķas aborigēnu konsultatīvas padomes izveidi.

 
Foto: pixabay

Austrālijas kreisi centriskā valdība cita starpā vēlas konstitūcijā fiksēt īpašas aborigēnu tiesības uz konsultācijām par visiem tiesību aktiem, kas tos ietekmē.

Saskaņā ar nesenajām aptaujām konstitūcijas grozījumus atbalsta tikai nedaudz vairāk par 40% austrāliešu, kamēr gandrīz 60% ir pret tiem.

Cenšoties glābt referendumu, premjerministrs Entonijs Albanīzs piektdien aicināja vēlētājus "balsot ar sirdi un galvu", atbalstot konstitūcijas grozījumus, jo "austrāliešiem neko nemaksā izrādīt labsirdību".

No Austrālijas 23 miljoniem iedzīvotāju aptuveni 700 000 ir aborigēnu tautu pārstāvji. Viņi ekonomikas un sociālajos rādītājos atpaliek no citām sabiedrības grupām, un to vidū ir nesamērīgi augsts pašnāvību līmenis, pārmērīga alkohola lietošana, vardarbība ģimenē un ieslodzīto skaits.

Konstitūcijas grozījumu atbalstītāji apgalvo, ka tie ļaušot īstenot politiku, kas labos šo situāciju.

Savukārt to pretinieki norāda, ka iecere nav detalizēti izstrādāta, rada nevajadzīgu papildu birokrātiju, šķeļ sabiedrību pēc rasu pazīmēm, ievieš īpašas privilēģijas aborigēniem, taču neuzlabos to dzīves apstākļus.

Atbalsts "jā" nometnei strauji kritās, kad pret konstitūcijas grozījumiem iestājās opozīcijā esošā konservatīvā Liberālā partija.

Liberālās partijas līderis bijušais policists Pīters Datons norādījis, ka premjera centieni sarīkot šo referendumu tikai sašķēluši sabiedrību un radījuši nelietderīgus tēriņus, bet rezultātā neko nav devuši aborigēniem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu: «Humānās katastrofas» nav un nebūs

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka no Gazas joslas dienvidu pilsētas Rafahas ir evakuēti ap 500 000 cilvēku, un noraidīja bažas par "humāno katastrofu" šajā pilsētā.

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Lasiet arī

Pasaule Policija Austrālijas ogļu ostā aiztur 109 klimata protestētājus

Austrālijas policija pirmdien paziņoja, ka pēc valsts lielākās ogļu ostas blokādes aizturēti 109 klimata aktīvisti, tostarp pieci bērni un 97 gadus vecs garīdznieks.

Pasaule Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijā 14.oktobrī notiks referendums par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu, trešdien paziņoja valsts premjerministrs Entonijs Albanīzs.

Pasaule Vīrietim apsūdzības par 110 dzimumaktiem ar bērniem, kas jaunāki par 10 gadiem

Bijušais bērnu aprūpes darbinieks apsūdzēts 91 bērna seksuālā izmantošanā.

Pasaule Austrālijā apstiprina referenduma rīkošanu par aborigēnu īpašajām tiesībām

Austrālijas Senāts pirmdien apstiprinājis likumus, kas paver ceļu referendumam par aborigēnu īpašajām tiesībām ietekmēt likumdošanas procesu.