ANO: Trieciens Oleņivkas cietumam netika veikts no ukraiņu HIMARS

Pasaule
LETA 22:19, 05.10.2023 0

Pērn 29.jūlijā Oleņivkas cietuma traģēdiju, kad okupētajā Doneckas apgabalā tika nogalināts vismaz 51 ieslodzītais ukraiņu karavīrs, neizraisīja Ukrainas spēku raidītas raķetes no HIMARS, secinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklēšanas komisija.

 
Foto: UKRINFORM

ANO Tiesību uzraudzības misijas Ukrainā ziņojumā pausts, ka izmeklēšana par Oleņivkā notikušo turpinās un ir vajadzīga plašāka informācija, lai noskaidrotu konkrētus apstākļus un atbildīgos.

Vienlaikus izmeklētājiem ir skaidrs, ka "eksplozijas neizraisīja Ukrainas bruņoto spēku palaistas HIMARS raķetes".

"Baraku sienu, griestu, jumta un logu bojājumu mērogs, iekšā esošo divstāvu gultu stāvoklis, atlikušā krātera lielums un trieciena rādiuss nav raksturīgs HIMARS munīcijas triecienam," paziņoja ANO eksperti.

ANO cilvēktiesību misija, kas Ukrainā strādā kopš 2014.gada, nav varējusi piekļūt soda kolonijai, tomēr secinājumus izdarījusi, intervējot vairāk nekā 50 aculieciniekus un izdzīvojušos, kā arī analizējot video un fotogrāfiju materiālus.

Aculiecinieki esot stāstījuši, ka bija dzirdamas vairākas eksplozijas, bet katra atsevišķa HIMARS raķete izraisītu plašākus postījumus nekā konstatēti Oleņivkā.

Izmeklētāji arī secinājuši, ka video un fotogrāfiju materiāli liecina, ka nopostītajās barakās trieciena punkts bijis rietumu sienas iekšpusē un ir redzami divi iespējamie ieejas punkti caur jumtu.

"Lai gan precīzs ieroča veids un tā palaišanas punkts nav nosakāms, strukturālo bojājumu veids atbilst tam, ka munīcijai ir bijusi austrumu-rietumu trajektorija," lasāms ziņojumā.

Izmeklētāji aicināja Maskavu nodrošināt neatkarīgo novērotāju piekļūšanu soda kolonijas vietai.

Trieciens Oleņivkas cietumam Krievijas okupētajā Ukrainas daļā bija "tīšs krievu kara noziegums", drīz pēc uzbrukuma sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Oleņivkas cietumā atradās daudzi Ukrainas karavīri, kas iepriekš padevās Mariupoles rūpnīcā "Azovstaļ".

Kā uzreiz pēc uzbrukuma skaidroja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, Krievija ar artilēriju apšaudījusi Oleņivkas cietumu, lai slēptu gūstekņu spīdzināšanas pēdas un slepkavības, kā arī lai apsūdzētu Ukrainas armiju "kara noziegumos".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Raķetes triecienā Poltavā nogalināts 41 cilvēks

Krievijas raķešu triecienā Poltavā otrdien nogalināts 41 cilvēks un 180 ievainoti, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Sabiedrība Ģenerālis: Ļoti modri sekojam līdzi karadarbībai Ukrainā

Ļoti modri un ieinteresēti sekojam līdzi karadarbībai Ukrainā - gan cilvēcīgi, gan profesionāli, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieks, brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.

Pasaule Eksperts: patlaban karš Ukrainā nav radījis sekas, kas apdraudētu ASV

Līdz šim Krievijas karš Ukrainā nav radījis tādas sekas, kas apdraudētu ASV eksistenciālās intereses un tādēļ ASV nav gatavas pilnā apmērā sākt pretstāvēt Krievijai un ļaut Ukrainai nodarīt Krievijai būtiskus zaudējumus, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis bijušais Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Pasaule ISW: Kremļa manipulācijas ar informāciju mazina krievu nogurumu no kara

Ukrainas spēku operācija Kurskas apgabalā ir satrauksi krievus, taču Kremļa informācijas operācijas mazina nogurumu no kara un ļauj Krievijai izvēlēties ilgstoša novājināšanas kara stratēģiju, secinājusi ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).