Kalnu Karabahu pametuši gandrīz visi etniskie armēņi

Pasaule
LETA 17:27, 30.09.2023 0

Vairāk nekā 100 000 cilvēku devušies prom no Kalnu Karabahas, kas nozīmē, ka gandrīz visi etniskie armēņi ir atstājuši Armēnijas enklāvu kopš Azerbaidžāna pārņēma to savā kontrolē, sestdien paziņoja Armēnijas valdība.

 

Armēnijas premjerministra preses pārstāve Nazeli Bagdasarjana paziņoja, ka pēdējās nedēļas laikā valstī no Kalnu Karabahas ieradušies 100 417 bēgļu.

Pagājušonedēļ Azerbaidžāna izvērta militāru operāciju, kuras rezultātā vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes faktiski kapitulēja Baku priekšā.

Pirms tam tika lēsts, ka Kalnu Karabahā ir 120 000 iedzīvotāju.

Erevāna ir apsūdzējusi Azerbaidžānu par "etniskās tīrīšanas" kampaņu, lai atbrīvotu Kalnu Karabahu no armēņiem.

Savukārt Baku to noliedz un publiski ir aicinājusi armēņus palikt teritorijā un "atkal integrēties" Azerbaidžānā.

ANO šajā nedēļas nogalē nosūtīs misiju uz Kalnu Karabahu galvenokārt humāno vajadzību novērtēšanai, paziņoja ANO preses sekretārs Stefans Dižarriks. Viņš piebilda, ka ANO nebija pieejas šim reģionam "apmēram 30 gadus".

Erevāna ir aicinājusi Starptautisko krimināltiesu nodrošināt, ka Azerbaidžāna nepārvieto atlikušos etniskos armēņus un netraucē "drošu un ātru atgriešanos" tiem, kas ir aizbēguši.

Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustību federācija piektdien paziņoja, ka no Kalnu Karabahas aizbēgušajiem steidzami ir nepieciešama palīdzība 20 miljonu Šveices franku (20,7 miljoni eiro) vērtībā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Sports Snikus kļūst par divkārtēju Parīzes paralimpisko spēļu čempionu

Latvijas parasportists Rihards Snikus ar zirgu "King of the Dance" sestdien Parīzes paralimpisko spēļu paraiejādes sacensībās brīvā stila disciplīnā "Grade I" grupā izcīnīja pirmo vietu.

Veselība Rudens izdzīvošanas padomi no Latvijas psihiatriem (+VIDEO)

Ja nav iespējams vienmēr satikties klātienē, izmantojiet mūsdienu tehnoloģijas.

Ekonomika Latvijas lauksaimnieki aktīvi izmanto mēslojumu, kas jāzina (+VIDEO)

Īpaši jūtīgās teritorijās neizkliedē nekāda veida kūtsmēslus un fermentācijas atliekas.

Kultūra Populārs latviešu ansamblis «‎The Tunes» laidis klajā košu dziesmu (+VIDEO)

Paškontroles būtība ir spēja regulēt savas emocijas, domas un uzvedību, saskaroties ar dažādiem ikdienas kārdinājumiem un impulsiem.