Spānijas parlamentā ļauj lietot katalāņu, basku un galisiešu valodas

Pasaule
LETA 18:12, 19.09.2023 0

Spānijas parlaments otrdien pirmo reizi atļauts likumdevēju sapulces darbā lietot valsts minoritāšu valodas - katalāņu, basku un galisiešu.

 

Likumdevēju sapulces valodas politikas maiņa bija katalāņu separātistu partiju prasība apmaiņā pret atbalstu tam, lai parlamenta spīkera amatā nonāktu sociālistu kandidāte.

350 parlamenta deputātiem tulkojums tiks nodrošināts audioaustiņās.

Konservatīvā opozīcija bija pret reformu, apgalvojot, ka tādējādi debašu gaita kļūs sarežģītāka.

Katalāņu valodā runā deviņi miljoni cilvēku kontinentālās Spānijas ziemeļaustrumos, Baleāru salās, kā arī neliels skaits Francijā.

Galisiešu valodā runā divi miljoni cilvēku Spānijas ziemeļrietumos, bet basku valodā - 750 000 cilvēku Spānijas Basku Zemē un Navarras reģionā.

Spāņu jeb kastīliešu valodā iedzīvotāji runā visā valstī, arī reģionos, kur joprojām ir dzīvas minoritāšu valodas.

Spānijas 1978.gada konstitūcijā minoritāšu valodām reģionos, kur tās ir izplatītas, ir otras oficiālās valodas statuss līdzās spāņu valodai.

Tās tiek lietotas reģionālo parlamentu un pašvaldību darbā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu: «Humānās katastrofas» nav un nebūs

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka no Gazas joslas dienvidu pilsētas Rafahas ir evakuēti ap 500 000 cilvēku, un noraidīja bažas par "humāno katastrofu" šajā pilsētā.

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Lasiet arī

Kultūra Spānijas policija aiztur Banksija darbu viltotājus

Spānijas policija izjaukusi grupējumu, kas tiek turēts aizdomās par britu grafiti mākslinieka Banksija darbu viltošanu.

Kriminālziņas Ugunsgrēkā Spānijas daudzdzīvokļu namā četri bojāgājušie

Spānijas austrumu pilsētā Valensijā ceturtdien izcēlās ugunsgrēks daudzdzīvokļu namā, kurā gājuši bojā vismaz četri cilvēki, bet vēl 14 ievainoti, paziņoja ārkārtējo situāciju dienesti.

Kultūra Spānijas izraudzītā dziesma Eirovīzijai sadusmo feministes

Spānijas kreisā valdība otrdien aizstāvēja šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursam izraudzīto dziesmu, kuru feministu organizācijas ir kritizējušas kā tādu, kas "aizvaino sievietes".

Pasaule Spānija atjauno sejas masku valkāšanu slimnīcās gripas dēļ

Spānijas slimnīcās un citās veselības aprūpes iestādēs no trešdienas atkal būs obligāti jāvalkā sejas maskas, jo valstī pieaug gripas gadījumu skaits, pirmdien paziņoja Veselības ministrija.