Šimonīte komentē iespējamo kontrolpunktu slēgšanu uz robežas ar Baltkrieviju

Pasaule
LETA 13:37, 29.08.2023 0

Tuvākajā laikā nav gaidāmi Lietuvas valdības lēmumi par kontrolpunktu slēgšanu uz robežas ar Baltkrieviju, taču šādi plāni joprojām pastāv, jo draudi nemazinās, otrdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

 

"Tuvākajā laikā noteikti nebūs lēmumu slēgt papildu robežšķērsošanas vietas, bet ir diezgan loģisks plāns, kas paredz samazināt to robežšķērsošanas vietu skaitu, caur kurām var šķērsot Lietuvas un Baltkrievijas robežu,," otrdien intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT sacīja premjere.

Lietuva 18.augustā slēdza divus no sešiem autotransportam domātajiem kontrolpunktiem uz robežas ar Baltkrieviju Šumskā un Tverečā. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien paziņoja, ka viņas vadītā ministrija ierosinās slēgt vēl divus kontrolpunktus - Lavorišķos un Raigardā.

Pirmdien Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri vienojās arī par plānu, saskaņā ar kuru Latvijas, Lietuvas un Polijas robežas ar Baltkrieviju varētu tikt pilnībā slēgtas. Pēc Bilotaites teiktā, to varētu darīt koordinēti, ja uz kādas no valstu robežām ar Baltkrieviju notiktu bruņots incidents vai pāri robežai izlauztos liela migrantu grupa.

Lietuvas premjere norādīja, ka Baltkrievija joprojām ir nestabilitātes avots, jo valsti vada "pašpasludināts prezidents, kurš var izmantot jebkādus līdzekļus, lai mēģinātu kaut ko iegūt sev".

Šimonīte uzsvēra, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina nāve nemaina situāciju, ņemot vērā Minskas režīma rīcību, kas veicina nelegālo migrāciju uz kaimiņvalstīm.

"Šajā ziņā mēs nevaram teikt, ka Baltkrievijā kaut kas ir uzlabojies. Mums patiešām jāseko līdzi situācijai, kas notiks ar "Vagner" algotņiem, un mūsu dienesti, bez šaubām, ar to nodarbojas. Bet es neuzskatītu šo situāciju par pārāk lielu apdraudējumu, taču es arī neteiktu, ka tā ir būtiski uzlabojusies, jo kāds notrieca Prigožina lidmašīnu un saskatīja nepieciešamību no viņa atbrīvoties," teica premjere.

Viņa norādīja, ka nepieciešams vēl laiks, lai izvērtētu tendences saistībā ar vagneriešiem Baltkrievijā, lai novērotu, vai viņi atgriezīsies frontē Ukrainā vai varbūt pievienosies citām privātām militārām kompānijām.

"Es ieteiktu neatslābt, mēs modri sekojam līdzi situācijai (..), bet, ja tiks pieņemti lēmumi, kas maina kaut kādu "status quo", tad tam jābūt nopietnam pamatojumam, nevis kaut kādām runām, vispārinātām diskusijām," teica Šimonīte.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.