Baltijas valstis un Polija apspriežot pilnībā slēgt robežu ar Baltkrieviju

Pasaule
LETA 15:00, 16.08.2023 0

Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju, un šis jautājums tiks galīgi saskaņots Varšavā vēl šomēnes, trešdien paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

 
Foto: Reuters

Pēc viņas teiktā, runa ir par reģionālu risinājumu.

"Pirms nedēļas man bija saruna ar Polijas iekšlietu ministru. Mēs vienojāmies, ka tagad tehniskā līmenī koordinējam tehniskos soļus, algoritmus, kā izskatītos šāda reģionāla lēmuma pieņemšana, ja Baltijas valstis un Polija to darītu vienlaikus," žurnālistiem Viļņā sacīja Bilotaite.

"Gribu apliecināt, ka mēs pie tā strādājam gan tehniskā līmenī, gan politiskā līmenī - 28.[augustā] Varšavā ir plānota tikšanās, kurā piedalīsies Baltijas valstu un Polijas ministri, un mēs izstrādāsim pēdējās nianses, kā vajadzētu izskatīties tā dēvētajai sinhronajai [robežu slēgšanai]," viņa teica.

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) pastāstīja, ka 28.augustā Varšavā plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Robežas slēgšana ar Baltkrieviju var būt iedarbīga pret Lukašenko režīma īstenotajiem hibrīdkara elementiem var būt iedarbīga vien tad, ja to īsteno visas trīs robežvalstis - Latvija, Lietuva un Polija vienlaicīgi.

Kučinskis norādīja, ka robežas slēgšana ir izdiskutējama iesaistīto valstu iekšlietu ministru starpā, bet konkrēta lēmuma pieņemšana valdības vadītāju līmeņa jautājums.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība trešdien nolēma no piektdienas, 18.augusta, slēgt Šumskas un Tverečas kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju, ņemot vērā iespējamos draudus no Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujiniekiem.

Lietuvas ministru kabinets šādu lēmumu pamatoja ar ģeopolitisko situāciju un nepieciešamību mazinātu draudu līmeni.

Pēc Šumskas un Tverečas robežšķērsošanas punktu slēgšanas Lietuvā pie Baltkrievijas robežas turpinās darboties četri kontrolpunkti - Medininkos, Lavorišķos, Raigardā un Šalčininkos.

Saskaņā ar Lietuvas un Polijas amatpersonu sniegto informāciju pašlaik Baltkrievijā atrodas aptuveni 4000 "Vagner" algotņu, daļa no tiem - pie robežas ar Lietuvu un Poliju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.