Polija prasa skaidrot, kā 2 Baltkrievijas helikopteri ielidojuši tās teritorijā

Pasaule
LETA 08:05, 02.08.2023 0

Polija steidzamā kārtā izsaukusi uz Ārlietu ministriju Baltkrievijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi, pēc tam kad divi Baltkrievijas helikopteri, pēc visa spriežot, bija pārkāpuši Polijas gaisa telpu.

 

Polijas mediji otrdien vēstīja, ka divi Baltkrievijas helikopteri netālu no Polijas-Baltkrievijas robežas pārlidojuši pāri Bjalovežas pilsētai.

Helikopteru fotogrāfiju publicējusi arī vietējā brīvprātīgā Elīza Kovaļčika.

Neatkarīgie izmeklētāji konstatējuši, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 Polijas teritorijā ielidojuši vismaz trīs kilometru dziļumā, tad apgriezušies un aizlidojuši atpakaļ uz Baltkrieviju.

Polijas varasiestādes sākotnēji noliedza gaisa telpas pārkāpšanas faktu un apgalvoja, ka izsekošanas sistēmas Baltkrievijas helikopterus nav piefiksējušas.

"Polijas Republikas Ārlietu ministrija izteica stingru protestu un aicināja Baltkrievijas pusi sniegt incidenta detalizētu paskaidrojumu," teikts ministrijas paziņojumā.

"Polijas puse uzsvēra, ka šis incidents tiek vērtēts kā kārtējais elements spriedzes eskalācijā uz Polijas-Baltkrievijas robežas. Polija sagaida, ka Baltkrievija atturēsies no šāda veida darbībām," norādīja ministrija.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija noraidīja apsūdzības par Polijas gaisa telpas pārkāpšanu.

"Apsūdzības par Polijas robežas pārkāpumu, ko veikuši Baltkrievijas gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības spēku helikopteri Mi-24 un Mi-8, ir sadomāti, un Polijas militāri politiskā vadība ar tiem nākusi klajā, lai kārtējo reizi attaisnotu spēku un līdzekļu koncentrēšanu pie Baltkrievijas robežas," teikts paziņojumā, ko citē Minskas oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

"Ziņojumus, kas no Polijas puses netiek apstiprināti ar objektīviem kontroles datiem, Baltkrievijas Aizsardzības ministrija vērtē kā tādus, kas ir stilā "viena tante teica", un norāda, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 gaisa telpu nav pārkāpuši," piebilda Baltkrievijas ministrija.

Robežu pārkāpa helikopteri, kas piedalās mācībās pie robežas, norāda Polijas Aizsardzības ministrija.

Minska par šīm mācībām Varšavu ir informējusi.

"Robežas šķērsošana notika Bjalovežas pilsētas rajonā ļoti zemā augstumā, un tas apgrūtināja šķērsošanas pamanīšanu ar radiolokācijas sistēmām," teikts ministrijas paziņojumā.

"Tāpēc šorīt Polijas Bruņoto spēku Operatīvā pavēlniecība paziņoja komunikē, ka Polijas radiolokācijas sistēmas nav fiksējušas Polijas gaisa telpas pārkāpumu," skaidroja ministrija.

Polija par incidentu informējusi NATO.

"Atgādināsim, ka Krievija un Baltkrievija pēdējā laikā aktivizējušas savas hibrīddarbības pret Poliju," teikts paziņojumā.

"Ņemot vērā iespējamās tālākās provokācijas, aicinām atbildīgi izplatīt un komentēt informāciju, ko var izmantot Krievijas un Baltkrievijas režīmi," aicināja ministrija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Četri Baltkrievijā aizturētie jaunieši atgriezušies Latvijā

Četri Baltkrievijā aizturētie jaunieši atgriezušies Latvijā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojums sociālajos tīklos.

Pasaule Baltkrievijā uz nāvi notiesāts vācietis

Minska ar Berlīni veic "konsultācijas" par Vācijas pilsoņa likteni, kam jūnijā Baltkrievijā ticis piespriests nāvessods, sestdien paziņojusi Baltkrievijas Ārlietu ministrija.

Sabiedrība airBaltic lidmašīna naktī uz trešdienu ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīna, kas bija ceļā no Rīgas uz Prištinu Kosovā, naktī uz trešdienu, 17.jūliju, uz īsu brīdi ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā, apstiprināja "airBaltic" pārstāvis Augusts Zilberts.

Sabiedrība Ar Baltkrievijā reģistrētu transportlīdzekli turpmāk nevarēs iebraukt Latvijā

No šodienas plkst.00.01 personām ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem - vieglajām pasažieru automašīnām - liegts iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).