Latvijas karavīri turpinās šķirt naidīgos albāņus un serbus Kosovā

Pasaule
VS.LV 18:32, 05.07.2023 0

Valdība pagarina NBS miera uzturēšanas kontingenta mandātu.

 

Latvijas militārpersonas KFOR misijā Kosovā sāka piedalīties vēl pirms Latvijas iestāšanās NATO 2004.gadā un pirms bijušās Dienvidslāvijas provinces neatkarības pasludināšanas 2007.gadā.

Otrdien pēc aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces ierosinājuma valsts turpinās latviešu vienības darbību valstī, kur notiek starpkopienu sadursmes starp serbiem un albāņiem.Šobrīd Latvija piedalās operācijā RC-E (Regional Command – East) Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vadītajā daudznacionālajā bataljonā vienas vieglās kājnieku rotas sastāvā. NBS kontingenta skaitliskais sastāvs šobrīd ir 137 karavīri un tas nepārsniegs 160 karavīrus.

Galvenie Latvijas kontingenta uzdevumi ir patrulēšana, savu spēku aizsardzība (Force Protection), savu kaujas spēju uzturēšana (pašapmācība) un ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu pildīšana. ASV ir svarīgs Latvijas stratēģiskais partneris, ar kura atbalstu tiek stiprināta Latvijas valsts aizsardzība un drošība, līdz ar ko no politiskā viedokļa Latvijas apņemšanās turpināt sniegt atbalstu stratēģiskajam partnerim tiktu augsti novērtēta.

Saskaņā ar Latvijas ārpolitikas un attīstības sadarbības prioritātēm Latvijai kopumā ir būtiska Rietumbalkānu reģiona stabilizēšana un integrēšana ES politiskajā, ekonomiskajā, sociālajā un arī drošības telpā. Lai arī situācija Kosovā ir būtiski uzlabojusies, Kosovai vēl paveicami vairāki nozīmīgi soļi ceļā uz tiesiskas un demokrātiskas valsts izveidi.

Kosova šobrīd ir potenciālā kandidātvalsts pievienošanās sarunām ar ES. Lai veicinātu ES iekšējo, ārējo drošību, kā arī ES jēgpilnu paplašināšanos un integrāciju, ir svarīgi turpināt Latvijas dalību KFOR, kas ir starptautiski pamanāms un vērtīgs ieguldījums ES drošībā.


2023. gada sadursmes izraisīja Serbijas armijas militāro aktivitāti, kas tuvojās Kosovas robežai.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Lasiet arī

Sabiedrība NBS virsnieks par komunikācijas kļūdām drona incidentā: Mēs mācāmies

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Sabiedrība Kārtējam iesaukumam armijā brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim

Valsts aizsardzības dienesta 2025.gada jūlija iesaukumam brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim, informē Aizsardzības ministrija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus, kas paredz krīzes gadījumā armijā uzņemt ārvalstniekus

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) virzītos grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz iespēju krīzes situācijās pieņemt militārajā dienestā motivētus ārvalsts pilsoņus, tostarp no Ukrainas.

Sabiedrība Oktobrī militārajā bāzē Ādažos sāks izmantot 5G tehnoloģijas (+VIDEO)

Tā dod iespēju attīstīt un izmēģināt dažādus sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus.