Nākamais solis – speciāls tribunāls pret Krieviju

Pasaule
VS.LV 16:47, 03.07.2023 0

Hāgā izveidots Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu.

 
Foto: AFP

Šodien Hāgā darbu sāka Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA), ko uztur Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eurojust). Jaunizveidotajam centram būs ļoti būtiska nozīme, lai izmeklētu Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu un atvieglinātu tiesvedības procesu nākotnē notiekošajās tiesas prāvās. Šis centrs nodrošinās struktūru, lai atbalstītu un atvieglinātu patlaban notiekošās un nākotnē paredzētās izmeklēšanas par agresijas noziegumu un veicinātu apmaiņu ar pierādījumiem, kas savākti kopš Krievijas agresijas sākuma, un šādu pierādījumu analīzi.

Ar Komisijas atbalstu izveidotajā centrā darbojas dalībvalstu izvēlēti prokurori, kas jau strādā kopējā izmeklēšanas grupā, ar kuru centrs ir saistīts sava darba ietvaros. Iesaistītie eksperti ikdienu varēs sadarboties, ātri apmainīties ar pierādījumiem un vienoties par kopīgu stratēģiju. Eurojust sniegs operatīvo, juridisko, finansiālo un loģistikas atbalstu, tostarp pierādījumu saglabāšanai, uzglabāšanai un analizēšanai. Šis darbs ir ļoti būtisks, lai varētu sagatavoties nākotnē paredzētām tiesvedībām, kuras varētu notikt vai nu valsts, vai starptautiskajās tiesās, tostarp agresijas nozieguma tribunālā, kas, iespējams, tiks izveidots, vai arī Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) - attiecībā uz noziegumiem, kuri ir tās jurisdikcijā.

Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja: "Krievijas iebrukums Ukrainā katru dienu vēl aizvien rada neaprakstāmas ciešanas. Ļoti satraucošas ziņas par tīšiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem, ikdienā ir kļuvušas par nežēlīgu atgādinājumu par asinsizliešanu, kas pēc Putina pavēles ir atgriezusies atpakaļ mūsu kontinentā. Aizvien lielākā apmērā krājas pierādījumi par neskaitāmiem starptautiskiem noziegumiem, kurus pastrādājusi Krievija. Jaunajam starptautiskajam centram būs svarīga loma, lai gādātu par to, ka vainīgie stājas tiesas priekšā - arī par agresijas noziegumu. Mēs darīsim visu iespējamo, lai panāktu, ka Putins un viņa rīkojumu izpildītāji tiek saukti pie atbildības."

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika ES ievieš jaunus noteikumus tehnoloģiju uzņēmumiem

Eiropas Savienībā (ES) piektdien stājies spēkā stājies Digitālo pakalpojumu akta (DSA) pirmais posms, kura nolūks ir panākt, lai pasaulē lielākie tehnoloģiju uzņēmumi apkarotu nelikumīgu saturu un garantētu lietotāju drošību internetā.

Pasaule Sibiha: Ukraina netirgosies ar savām teritorijām

Ukraina negrasās tirgoties ar savām teritorijām, apmeklējot armijas vienības Sumu apgabalā, sacīja ārlietu ministrs Andrijs Sibiha.

Pasaule Krievu triecienā Harkivā nogalināts viens cilvēks, 42 ievainoti

Krievijas armijas triecienā Harkivā svētdien nopietni postījumi nodarīti 12 stāvu dzīvojamam namam, dzīvību zaudējis viens cilvēks, 42 ievainoti, pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehevs.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.