Latvija gatavojas NATO militārajām ekspedīcijām

Pasaule
VS.LV 11:30, 14.06.2023 0

Šodien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece piedalījās Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) aizsardzības ministru sanāksmē Amsterdamā, Nīderlandē.

 
Foto: twitter

Tikšanās laikā Nacionālo apvienību pārstāvoša aizsardzības ministre ar Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas, kā arī Islandes kolēģiem pārrunāja pašreizējo situāciju Ukrainā, kā arī diskutēja par veidiem, kā Apvienotie reaģēšanas spēki turpmāk efektīvāk varētu atbildēt uz šodienas izaicinājumiem un mazināt mūsu valstu drošības apdraudējumus, tostarp hibrīddraudus.

Aizsardzības ministre pēc tikšanās uzsvēra: “Mums ir vienots redzējums, kā kopīgi rīkoties, lai novērstu jebkādu apdraudējumu Baltijas un Ziemeļeiropas reģionā. Notiek gan plānošanas, gan praktiskās mācības dažādiem scenārijiem. Mēs nepārprotami demonstrējam kolektīvu apņemšanos turpināt ieguldīt kopējā reģiona drošībā un darām to ciešā sazobē ar NATO.”

Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodoma protokolu par šo spēku izveidi. 2014.gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju un pārējām Ziemeļvalstīm, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja starptautiskās militārās mācībās attīstīt praktisko partnerību, jaunas spējas un pilnveidot bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Lielbritānijas vadītie Apvienotie reaģēšanas spēki ir augstas gatavības spēki, kas spēj ātri reaģēt uz jebkuru krīzi jebkurā vidē, spēj īstenot pilna spektra operācijas un reaģēt uz jebkuras krīzes attīstību, lai novērstu tās iespējamo eskalāciju, tostarp, piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās.

Krišs Ziverts


Typhoon - Lielbritānijas galvenā triecienlidmašīna.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Sabiedrība Atklās NATO daudznacionālās brigādes infrastruktūru

NATO daudznacionālās brigādes Latvijā vadošā valsts būs Kanāda, un tā apvienos karavīrus no 12 valstīm.

Sabiedrība Sprūds: Iespējama krievu drona ielidošana Polijā ir NATO dienas kārtībā

Iespējama krievu drona ielidošana Polijā ir NATO dienas kārtībā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Pasaule NATO aviobāzē Vācijā paaugstināts drošības līmenis iespējamu draudu dēļ

NATO ir paaugstinājusi drošības līmeni savā aviobāzē Vācijas rietumu pilsētā Geilenkirhenē, balstoties uz izlūkošanas informāciju par potenciāliem draudiem.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.