Sadarbība ir! Krievija Latvijai izdevusi izvarošanā vainotu vīrieti

Pasaule
VS.LV 14:18, 16.05.2023 0

Krievija nesen Latvijai izdevusi izvarošanā vainotu vīrieti, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko.

 
Foto: LETA

Vērtējot sadarbību ar Krieviju, prokurors atzina, ka sadarbības apmēri ir samazinājušies, bet pilnībā tā nav apstājusies.

"Īstenībā ir visai ievērojams skaits pozitīvu piemēru, piemēram, personu izdošanas jautājumos Krievija vēl pavisam nesen pieņēma lēmumu Latvijai izdot izvarotāju," norādīja Ostapko.

Ja vēl pirms dažiem gadiem Latvija pamatā saņēma no Krievijas tiesiskās palīdzības lūgumus, kuri saskaņā ar likumu ir atzīstami par izpildāmiem un pieļaujamiem, tad šobrīd Ģenerālprokuratūra vairākkārt to izpildi atteikusi, atzīmēja Ostapko.

Arī Ģenerālprokurora ziņojumā par paveikto 2022.gadā teikts, ka, izvērtējot no ārvalstīm saņemtos personu izdošanas lūgumus, ir bijuši gadījumi, kad personu izdošana tikusi atteikta. Krievijai vairāku personu izdošana atteikta, jo lūgumos saskatīta politiska motivācija.

Līdz ar kara sākumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī ir krasi samazinājusies sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas kompetentajām iestādēm. Visām prokuratūras struktūrvienībām un izmeklēšanas iestādēm izsūtīta informācija, ka sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas iestādēm, ņemot vērā Ārlietu ministrijas nostāju, tiek minimizēta.

Ņemot vērā, ka formāli divpusējie līgumi nav denonsēti, katrs tiesiskās palīdzības, izdošanas vai procesa nodošanas lūgums tiek vērtēts individuāli, ņemot vērā nodarījuma smagumu un raksturu, izmeklējamās lietas aktualitāti un sadarbības kritisko nepieciešamību.

Prokuratūras informācija liecina, ka pērn no Krievijas saņemti deviņi lūgumi par personu izdošanu. Kopumā pērn no Krievijas saņemts 31 lūgums par tiesiskās palīdzības sniegšanu.

Savukārt no Latvijas puses ārvalstīm tika iesniegti 579 tiesiskās palīdzības lūgumi. Krievijai adresēti 70 lūgumi par palīdzību procesuālās darbības veikšanai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.