Latvija mudinās Eiropas Padomes dalībvalstis uz nelokāmu atbalstu Ukrainai

Pasaule
LETA 19:11, 25.04.2023 0

Latvija sagaida, ka Eiropas Padomes (EP) dalībvalstis samitā apliecinās nelokāmu atbalstu Ukrainai, uzsvēris Ārlietu ministrijas (ĀM) Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītājs Jānis Zlamets.

 
Foto: LETA

Kā informēja ĀM, Zlamets šodien informēja ārvalstu vēstniecību diplomātus Rīgā par gaidāmo Latvijas prezidentūru EP Ministru komitejā, kas sāksies 17.maijā un ilgs līdz 15.novembrim. Latvija pārņems prezidentūras pienākumus no Islandes.

Latvijas prezidentūras darba kārtību veidos trīs pamatelementi: gaidāmā EP samita lēmumu ieviešana, aktuālās EP stratēģiskās prioritātes un darba kārtības jautājumi, kā arī Latvijas izvirzīto tematisko prioritāšu īstenošana.

Zlamets iepazīstināja ārvalstu vēstniecības ar Latvijas prezidentūras tematiskajām prioritātēm - stiprināt demokrātiju un likuma varu Eiropā, īpaši veicinot Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildi, veicināt vārda brīvību, žurnālistu drošību un EP digitālo darba kārtību un EP reformu virzība, tostarp šī gada maijā gaidāmā EP samita lēmumu ieviešana.

Prezidentūras īstenošanā būs iesaistītas vairākas Latvijas institūcijas, kas atbilstoši to kompetencei iesaistās EP ikdienas darbā. Tiek plānoti 17 tematiskie pasākumi gan Rīgā, gan Strasbūrā, tostarp neformālā tieslietu ministru konference un izglītības ministru konference, kā arī ĀM, Kultūras ministrijas, Tiesībsarga biroja un EP organizētā konference par vārda brīvību un žurnālistu drošību.

EP, kas dibināta 1949.gadā, ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, kas apvieno 46 Eiropas valstis. EP mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu, nodrošinot tās pamatvērtību - cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma - ievērošanu un aizsardzību. Latvija par EP dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

Šī Latvijai būs otrā prezidentūra kopš iestāšanās šajā organizācijā. Sešu mēnešu ilgās prezidentūras laikā Latvijas ārlietu ministrs vadīs EP Ministru komitejas darbu un pārstāvēs to svarīgākajos EP pasākumos un EP Parlamentārās asamblejas sesijās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.