Ņujorkas teroristam piespriests mūža ieslodzījums

Pasaule
LETA 07:34, 14.03.2023 0

Islāma ekstrēmistam Saifullo Saipovam, kurš 2017.gada 31.oktobrī Ņujorkā ietriecās ar auto cilvēkos, astoņus nogalinot, pirmdien tika piespriests mūža ieslodzījums, jo zvērinātie nespēja vienoties par nāvessodu.

 

Prokurori bija pieprasījuši augstāko soda mēru Saipovam, kuru zvērinātie 26.janvārī atzina par vainīgu 28 apsūdzībās, tostarp astoņās slepkavībās un 12 slepkavību mēģinājumos un ārvalstu teroristu organizācijas atbalstīšanā.

Saipovam tika piespriests mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas, jo zvērinātie Manhetenas federālajā tiesā nespēja vienprātīgi vienoties par nāvessoda piespriešanu.

Saipovs, kurš tagad ir 35 gadus vecs, ar nomātu pikapu lielā ātrumā brauca pa populāru velosipēdistu celiņu gar Hudzonas upi, notriecot velosipēdistus, līdz ietriecās skolas autobusā pie Pasaules tirdzniecības centra.

Viņš izkāpa no mašīnas, saucot "Allāhu akbar" ("Allāhs ir dižens") un turot rokā skrošu un peintbola šautenes. Saipovs tika aizturēts, kad viņu sašāva policists, kas uzskatīja šīs šautenes par īstiem šaujamieročiem.

Teroraktā tika nogalināta sieviete, kas kopā ar ģimeni bija ieradusies Ņujorkā no Beļģijas, kā arī pieci draugi no Argentīnas un divi amerikāņi. Vismaz 12 cilvēki tika ievainoti, tostarp sieviete, kas zaudēja abas kājas.

Saipova pastrādātais noziegums ir asiņainākais uzbrukums Ņujorkā kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Prokurori prāvā paziņoja, ka Saipovs uzbrucis civiliedzīvotājiem, vēloties iespaidot grupējumu "Islāma valsts", lai varētu kļūt par tā dalībnieku. Viņš bija apmierināts ar nodarīto un smaidīja, vēlāk runājot ar FIB aģentu.

Saipovs, kurš 2010.gadā pārcēlās uz ASV, prāvā apgalvoja, ka rīkojies "Islāma valsts" vārdā. Grupējums viņu nosauca par vienu no saviem "kareivjiem".

Saipova prāva bija pirmā federālā prāva Džo Baidena prezidentūras laikā, kurā Tieslietu ministrija pieprasījusi piespriest nāvessodu. Baidens ir pret nāvessodu, un ASV ģenerāprokurors Meriks Gārlends 2021.gada jūlijā izsludināja moratoriju visām federālo nāvessodu izpildēm. Ja Saipovam būtu piespriests nāvessods, to varētu izpildīt tikai pēc šī moratorija atcelšanas vai cita ASV prezidenta laikā.

ASV lielāko daļu nāvessodu izpilda štati, nevis federālā valdība. Nāvessoda piespriešana Saipovam būtu ļoti reta parādība Ņujorkas štatā, kur pēdējais nāvessods tika izpildīts 1963.gadā. Federālā zvērināto tiesa Ņujorkā desmitiem gadu nav piespriedusi nāvessodus, kas būtu izturējuši apelācijas, un pēdējā šāda nāvessoda izpilde notika 1954.gadā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Lasiet arī

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule Baidens sasauks G7 līderu tikšanos par Irānas uzbrukumu Izraēlai

ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Pasaule ASV piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.

Pasaule ASV ministre brīdina par sekām, ja Ķīnas uzņēmumi palīdzēs Krievijai karā

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena sestdien brīdināja par sekām, ja tiks konstatēts, ka Ķīnas uzņēmumi atbalsta Krieviju tās karā pret Ukrainu.