ES brīdina Gruziju nepieņemt «ārvalstu aģentu» likumu

Pasaule
LETA 06:55, 08.03.2023 0

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārējās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels otrdien brīdināja Gruziju, ka likuma par "ārvalstu aģentiem" pieņemšana būtu pretrunā ES vērtībām un standartiem.

 
Foto: pixabay

Borels paziņoja, ka šī likuma galīga pieņemšana būtu "ļoti slikts notikums Gruzijai un tās tautai".

"Šis likums ir nesavienojams ar ES vērtībām un standartiem. Tas ir pretrunā Gruzijas pasludinātajam mērķim iestāties Eiropas Savienībā, kuru atbalsta pārliecinošs Gruzijas pilsoņu vairākums. Tā galīga pieņemšana var būt ar nopietnām sekām mūsu attiecībām," sacīja Borels, aicinot Gruziju ievērot savas saistības demokrātijas, tiesību pārākuma un cilvēktiesību attīstības ziņā.

Borels arī atgādināja par cilvēku tiesībām mierīgi protestēt.

Gruzijas varasiestādes otrdien pielietoja asaru gāzi un ūdensmetējus pret demonstrantiem pie parlamenta, kuri tur protestēja pret likumprojektu par "ārvalstu aģentiem". Iekšlietu ministrija apstiprināja, ka akcijā pie parlamenta ir aizturēti seši cilvēki.

Likumprojekts, kurš saņēmis sākotnējo apstiprinājumu, paredz iekļaut "ārvalstu aģentu" sarakstā nevalstiskās organizācijas (NVO) un medijus, kas, neskaitot ieņēmumus no reklāmām, vismaz 20% finansējuma saņem no ārvalstīm.

Par atteikšanos no reģistrēšanās "ārvalstu aģentu" reģistrā varēs uzlikt 25 000 laru (8800 eiro) lielu sodanaudu.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili, kura pārstāvētā partija atbalsta šo likumprojektu, apgalvo, ka Gruzijas sabiedrībai ir jāzina, kuras organizācijas saņem finansējumu no kuriem avotiem. Viņš likumprojekta pretiniekus ir nodēvējis par spiegiem.

Likumprojekts izpelnījies salīdzinājumus ar Krievijas 2012.gadā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu, ko Kremlis izmantojis opozīcijas apspiešanai un neatkarīgo mediju slēgšanai.

Protesti pret likumprojektu Tbilisi notiek jau vairākas dienas, un deputāti parlamentā pirmdien sakāvās debatēs par šo likumprojektu.

Vairāk nekā 60 mediji un pilsoniskās sabiedrības organizācijas pagājušajā mēnesī paziņoja, ka nepakļausies šim likumam, ja tas tiks pieņemts.

Arī Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili ir paziņojusi, ka plāno uzlikt veto šim likumprojektam, taču parlaments varētu apiet prezidentes veto.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Pasaule Indijā sabrūkot vides reklāmai, 12 cilvēki gājuši bojā un 60 ievainoti

Indijas finanšu galvaspilsētā Mumbajā stiprā vētrā ir sabrukusi vides reklāma, izraisot 12 cilvēku nāvi un ievainojot vismaz 60, pirmdien paziņoja amatpersonas.

Lasiet arī

Interesanti fakti VVC direktors aicina atturēties no oficiālas Gruzijas otra nosaukuma lietošanas

Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš trešdien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē deputātiem pauda aicinājumu atturēties no oficiālas Gruzijas otra nosaukuma - Sakartvelo - lietošanas.

Sabiedrība Parlamentā diskutēts par Gruzijas otra nosaukuma «Sakartvelo» lietošanu

Saeimas Ārlietu komisijas sēdē šodien plkst.10 deputāti ar Ārlietu ministrijas un Valsts valodas centra (VVC) pārstāvjiem diskutēs par Gruzijas otra nosaukuma "Sakartvelo" lietošanu.

Pasaule Gruzijas prezidente: notikumi Kalnu Karabahā mainīs Kaukāza nākotni

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili pirmdien vizītes laikā Igaunijā paziņoja, ka pēdējās nedēļas notikumi saistībā ar Kalnu Karabahu mainīs visa Kaukāza nākotni, otrdien vēsta Igaunijas sabiedriskā televīzija.

Pasaule Gruzijas separātiskajos reģionos palicis mazāk Krievijas karavīru

Eiropas Savienības (ES) novērotāju misija pamanījusi, ka Krievijas kontrolētajos separātiskajos Gruzijas reģionos Dienvidosetijā un Abhāzijā palicis mazāk Krievijas karavīru, pavēstīja misijas vadītājs Dimitrijs Karabalis.