papildināta - Zemestrīcē Turcijā un Sīrijā 649 bojāgājušie; sagrautas ēkas

Pasaule
VS.LV 11:19, 06.02.2023 0

Spēcīga zemestrīce pirmdien sagrāvusi daudzas ēkas Turcijas dienvidaustrumos un kaimiņvalstī Sīrijā, un gājuši bojā vismaz 649 cilvēki, bet vairāk nekā 2000 ievainoti, vēsta vietējie mediji.

 

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notikusi plkst. 4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vēl apmēram 40 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Sagruvušas daudzas ēkas Turcijas dienvidaustrumos un Sīrijā.

Turcijā gājuši bojā vismaz 284 un ievainoti vairāk nekā 2000 cilvēki, paziņojušas amatpersonas.

Bojāgājušie ir Adijamanas, Dijarbakiras, Kahramanmarašas, Malatjas, Osmanijes, Šanliurfas un vairākās citās provincēs.

Sīrijā zaudējuši dzīvību vismaz 365 un ievainoti 869 cilvēki, vēsta vietējie mediji, atsaucoties uz amatpersonām.

Upuri ir Alepo, Hamas, Latakijas un Tartusas provincēs, kā arī nemiernieku kontrolētajās teritorijās.

Tā kā zemestrīce notika naktī, kad cilvēki atradās mājās un bija aizmiguši, gaidāms, ka bojāgājušo skaits varētu būt vēl lielāks.

Gaziantepas iedzīvotājs Erdems telefonsarunā ar aģentūru "Reuters" atzina, ka tik spēcīgu zemestrīci neesot pieredzējis savā 40 gadu ilgajā mūžā.

Viņš arī teica, ka daudzi pilsētas iedzīvotāji ar automašīnām devušies uz klajākām vietām, kur nav ēku. Bažījoties par pēcgrūdieniem, līdzīgi rīkojas arī cilvēki citur zemestrīces skartajā reģionā.

Zemestrīce bija jūtama arī Libānā, Izraēlā, Ēģiptē un Kiprā.

Palīdzēt Turcijai glābšanas darbos apsolījušas Eiropas Savienība, NATO, Grieķija, Izraēla, Nīderlande, Serbija, Vācija, Zviedrija un citas valstis.

Turcijā zemestrīces nav reta parādība, taču šī ir viena no lielākajām valsts vēsturē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule Zemestrīcē Ķīnas ziemeļrietumos vismaz 116 bojāgājušie

Ķīnas ziemeļrietumos naktī uz otrdienu notika spēcīga zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz 116 cilvēki, bet ievainoti vairāk nekā 500, otrdien ziņoja valsts mediji.

Pasaule Timoras salu Indonēzijā satricina 6,1 magnitūdas zemestrīce

Indonēzijai daļēji piederošajā Timoras salā ceturtdien notika 6,1 magnitūdu stipra zemestrīce, kas satricināja provinces galvaspilsētu Kupangu, liekot iedzīvotājiem atstāt mājas, paziņoja ASV seismologi.

Pasaule Jaunzēlandes Dienvidsalu satricina spēcīga zemestrīce

Jaunzēlandes Dienvidsalu trešdien satricināja spēcīga zemestrīce, izbiedējot cilvēkus.

Pasaule Indonēzijas Bali un Javas salas satricina spēcīga zemestrīce

Indonēzijas Bali un Javas salas otrdien satricināja spēcīga zemestrīce un tās pēcgrūdiens, izraisot iedzīvotāju paniku, bet vēl nav ziņots par postījumiem vai cietušajiem.