Aptauja Čehijā nedēļu pirms vēlēšanām: Pavels pārliecinoši apsteidz Babišu

Pasaule
LETA 15:58, 24.01.2023 0

Pirms nedēļas nogalē gaidāmās Čehijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs atvaļinātais ģenerālis Petrs Pavels ievērojami apsteidz savu sāncensi - bijušo premjerministru Andreju Babišu, liecina pirmdien publicētie aptauju rezultāti.

 

Saskaņā ar aptauju, kuru laikā no 20. līdz 22.janvārim veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos", par Pavelu gatavojas balsot 58,8% čehu, kamēr atbalstu Babišam izteikuši 41,2% aptaujāto.

Savukārt saskaņā ar aptauju, kuru veicis uzņēmums MEDIANA, pavels var cerēt uz 57,9% balsu, kamēr Babišs - tikai uz 42,1%.

Pirmdiena bija pēdējā diena, kad saskaņā ar Čehijas likumiem drīkst publicēt aptauju rezultātus pirms vēlēšanu otrās kārtas.

Pavels, neatkarīgais kandidāts, kuram atbalstu paudusi valdošā centriski labējā koalīcija, demonstrējis nepārprotamu prorietumniecisku nostāju un atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Tikmēr Babišs cenšas vēlētājiem iegalvot, ka Pavels ir drauds mieram, bet sevi pasniegt kā kandidātu, kas čehus pasargās no kara.

Viņa kampaņas plakāti vēta: "Es neieraušu Čehiju karā" un "Esmu diplomāts, nevis karavīrs".

Pavels sava konkurenta apgalvojumus noraidījis kā bezjēdzīgus.

Tikmēr čehu mediji vēsta, ka vietnēs, kas izplata dažādas viltus ziņas un dezinformāciju, izvērsta plaša pret Pavelu vērstu vēstījumu kampaņa. Tiek arī izplatītas pret viņu vērstas e-pasta ķēdes vēstules.

Babišam, kurš vada lielāko apozīcijas partiju - paša dibināto populistisko "Neapmierināto pilsoņu akciju" (ANO) - atbalstu izteicis līdzšinējais prezidents Milošs Zemans, kas līdz Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā centās veidot ciešākas attiecības ar Maskavu un Pekinu..

Babišu atbalsta arī komunisti, kas joprojām ietur prokrievisku kursu.

Kā ziņots, televīzijas debašu laikā svētdienas vakarā ANO līderis paziņoja, ka nesūtītu čehu karavīrus palīgā Baltijas valstīm vai Polijai, ja krievi tām uzbruktu.

Viņa izteikumi izsauca tādu sašutuma vētru, ka jau pirmdien Babišam nācās taisnoties, mēģinot atteikties no saviem vārdiem.

Čehijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 13. un 14.janvārī, Pavels saņēma 35,34% balsu, bet par Babišu balsoja 35,04% vēlētāju.

Vēlēšanu otrā kārta paredzēta piektdien un sestdien.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Lasiet arī

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.