Austrija aicina saglabāt mēra sajūtu attiecībā uz Krieviju

Pasaule
VS.LV 18:43, 17.01.2023 0

Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs iebilst pret iespējamu aizliegumu piešķirt Šengenas vīzas Krievijas pilsoņiem un aicina "saglabāt mēra sajūtu" attiecībā uz Krieviju, ziņoja Austrijas laikraksts "Kronen Zeitung".

 

Ministrs nāca klajā ar šādu paziņojumu Parīzes Politikas zinātnes institūta konferencē. Viņš sacīja, ka nedrīkst "pārkāpt robežu", ieviešot aizliegumu piešķirt vīzas 144 miljoniem Krievijas pilsoņu, jo Krievija vēl arvien ir daļa no Eiropas vēstures un kultūras.

Šallenbergs atzīmēja, ka viņam nav nekādu šaubu par pilnīgu atbalstu Ukrainai tās cīņā par suverenitāti un teritoriālo integritāti.

"Nežēlīgs agresīvs karš, kuru izprovocējusi Krievija, ir neprāts. Tajā pašā laikā mums arī jādomā par to, kas būs rīt, pēc nedēļas un pēc mēnešiem," sacīja ministrs.

Viņš kritizēja arī to, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs netika uzaicināts uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmi Polijā.

"Jo Eiropas drošības arhitektūrai tā vai citādi nākotnē vajadzēs ietvert Krieviju kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli un kā kodolvalsti. EDSO vajag saglabāt, tā ir viena no nedaudzajām palikušajām vietām, kurās sēž Krievijas diplomāti. Un viņiem vajag uzklausīt mūsu argumentus un mūsu aso kritiku par Krievijas agresīvo karu," piebilda Šallenbergs.

Austrijas kanclers Karls Nehammers pavasarī ieradās Maskavā un personīgi tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Nehammers pēc tam paziņoja, ka gribējis ieskatīties Putinam acīs un pastāstīt par Bučā redzēto.

Kanclers vēlāk pastāstīja, ka neesot guvis pozitīvus iespaidus no šīs sarunas un ir noskaņots pesimistiski, jo Putins "pārgājis uz militāro loģiku".

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba augustā pavēstīja, ka Ungārija un Austrija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas atteikušās nodot ieročus Ukrainai.

Austrijas laikraksts "Der Standard" nesen ziņoja, ka Tiroles federālās zemes ierēdņi bez Ukrainas iestāžu atļaujas nosūtījuši uz Krieviju divus ukraiņu pusaudžus ar ieganstu nodot viņus vecākiem.

Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka pirmdien vadīja sanāksmi, kurā tika apspriesta šī Austrijas rīcība.

"Ukraina vēršas pie Austrijas Republikas attiecīgajām institūcijām ar prasību pienācīgi izmeklēt, kāpēc ukraiņu bērni tika nodoti Krievijas pusei. Ja būs nozieguma pazīmes, tad visus iesaistītos vajadzēs saukt pie atbildības," uzsvēra Vereščuka.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis: Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā var būt tikai pirmais vilnis

Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule ES aizliedz vēl četru Krievijas mediju izplatīšanu

Eiropadome piektdien pieņēma lēmumu Eiropas Savienības (ES) teritorijā apturēt Krievijas mediju "RIA Novosti", "Rossijskaja gazeta" un "Izvestija", kā arī ar Maskavu saistītā "Voice of Europe" pārraidīšanu un izplatīšanu.

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Lasiet arī

Pasaule Lietuvas muitnieki novērš divu «Tesla Cybertruck» izvešanu uz Baltkrieviju

Lietuvas muitnieki aizturējuši divus automobiļus "Tesla Cybertruck", jo ir aizdomas, ka šos pikapus ar elektrodzinēju bija paredzēts kontrabandas ceļā caur Baltkrieviju ievest Krievijā, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Pasaule Eiropa aizliegs Krievijas finansējumu politiskajām partijām un fondiem

Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakete, kas būs vērsta pret Krieviju, aizliegs Krievijas finansējumu "Eiropas politiskajām partijām un Eiropas politiskajiem fondiem", "nevalstiskajām organizācijām" un "mediju pakalpojumu sniedzējiem", liecina sankciju projekts, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā.

Kriminālziņas Valdība plāno precizēt Sankciju koordinācijas padomes uzdevumus

Valdība ar grozījumiem Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā precizēs Sankciju koordinācijas padomes (SKP) uzdevumus, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto noteikumu grozījumu anotācijas Tiesību aktu portālā.

Pasaule Laikraksts: Francijas uzņēmums turpina apkalpot Putina un Šoigu lidmašīnas

Francijas uzņēmums PGA pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā par spīti starptautiskajām sankcijām turpina apkalpot Krievijas diktatora Vladimira Putina, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un citu augstu amatpersonu lidmašīnas, ziņo Francijas laikraksts "Le Parisien", kas atsaucas uz uzņēmuma bijušo augsta ranga menedžeri.