Krievijas pārstāve pamet Andersena balvas žūrijas prezidentes amatu

Pasaule
LETA 13:01, 12.01.2023 0

No amata atkāpusies līdzšinējā Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Hansa Kristiana Andersena balvas žūrijas prezidente Krievijas pārstāve Anastasija Arhipova, paziņojumā pavēstīja IBBY prezidente Silvija Vardela un šīs organizācijas izpildkomiteja.

 

Krievijas pārstāves atrašanās žūrijas prezidenta amatā bija izsaukusi daudzu organizācijas dalībvalstu kritiku, bet Dānijas karaliene Margrēte II atteicās būt par Andersena balvas patronesi, kamēr prestižo amatu ieņem Arhipova. Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) atsauca nomināciju Andersena balvai.

Kā paziņojumā norādīja Vardela un IBBY izpildkomiteja, Arhipova izprot to, kā lietas uztver ārpasaule, kā arī apzinās IBBY darba svarīgumu un tāpēc iesniegusi atlūgumu.

Par pagaidu priekšsēdētāju, kas administrēs 2024.gada žūrijas procesu, IBBY izpildkomiteja iecēlusi bijušo IBBY izpilddirektori Lizu Peidžu.

"IBBY stingri un viennozīmīgi nosoda Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu. IBBY pasaules kopiena atbalsta IBBY Ukrainas nacionālo sekciju, tai strādājot, lai kalpotu bērniem un ģimenēm," teikts paziņojumā.

Plašāka sabiedrības uzmanība tam, ka Andersena balvas žūrijas prezidenta amatā atrodas Krievijas pārstāve Arhipova, kas cita starpā arī iesaistīta Kremļa kara propagandas projektos, tika pievērsta, kad no balvas patroneses goda atteicās Dānijas karaliene Margrēte II.

Septembrī, kad Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu bija turpinājies jau pusgadu, IBBY kongresā Malaizijā balvas žūrijas prezidenta amatā tika ievēlēta Krievijas ilustratore un mākslas profesore Arhipova.

Viņas ievēlēšana organizācijā izraisīja šķelšanos.

Valstu vidū, kas mēģināja panākt, ka Arhipova no amata aiziet, bija Ukraina, Moldova, Beļģija, Baltijas valstis un Ziemeļvalstis.

Atbildot uz kritiku, organizācijas valde skaidroja, ka tās locekļi nepārstāv valdības, bet tikai paši sevi - kā māksliniekus, rakstniekus un izdevējus.

Savukārt dalīborganizācijas, kas nevēlējās Arhipovas atrašanos žūrijas prezidenta amatā, atgādināja, ka viņa ir ne tikai ilustratore, bet arī atrodas Maskavas Mākslinieku apvienības valdē un ka šī organizācija aktīvi nodarbojas ar kara propagandu.

Nesen noslēdzies šīs organizācijas konkurss, kurā Krievijas mākslinieki varēja iesniegt plakātus, video un sociālo mediju mēmes izmantošanai kara un mobilizācijas popularizēšanas kampaņā.

Iesniegtajiem darbiem cita starpā jāpopularizē "krievu vēsturisko zemju atkalapvienošana".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.