ASV apsūdz 7 personas par kontrabandu uz Krieviju caur Igauniju

Pasaule
LETA 20:41, 14.12.2022 0

ASV Tieslietu ministrija apsūdzējusi piecus Krievijas un divus ASV pilsoņus par elektronisku sastāvdaļu un snaiperu munīcijas ievešanu Krievijā kontrabandas ceļā caur Igauniju.

 

Vienu no apsūdzētajiem, kurš varētu būt Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieks, Igaunijā atklājusi vietējā Drošības policija.

Visi septiņi apsūdzētie vismaz kopš 2017.gada darbojušies Krievijas kompāniju "Serniya Engineering" un "Sertal" vārdā. Abām kompānijām jau ir noteiktas ASV sankcijas.

Abas kompānijas darbojās "pēc Krievijas izlūkošanas dienestu rīkojumiem", lai iegūtu preces un slēptu maksājumus un transportēšanu, izmantojot tā dēvētās pastkastīšu kompānijas un dažādus bankas kontus.

Preces tika transportētas caur Igauniju, Somiju, Vāciju un Honkongu, liecina federālajā tiesā Bruklinā, Ņujorkā, iesniegtais apsūdzības raksts.

Darbības tika turpinātas arī pēc tam, kad martā abas kompānijas un viens no apsūdzētajiem tika iekļautas sarakstos ar personām, kurām ASV noteikušas sankcijas.

Oktobrī Igaunijā tika apturēts viens no apsūdzētajiem Krievijas pilsoņiem - Vadims Konoščenoks. Apsūdzības rakstā tiek pieļauts, ka viņš ir FSB virsnieks. Viņu apturēja brīdī, kad viņš mēģināja šķērsot robežu uz Krieviju ar 35 veidu pusvadītājiem un tūkstošiem ASV ražotu 6,5 milimetru ložu, kas tiek izmantotas snaiperu ieročos.

Novembrī viņu apturēja vēlreiz ar apmēram 20 kastēm ASV ražotu taktisko ložu un snaiperu aptveru, liecina apsūdzības raksts.

Visiem septiņiem izvirzītas 16 apsūdzības krāpšanā, sazvērestībā, kontrabandā, naudas atmazgāšanā un sankciju pārkāpšanā. Viens no apsūdzētajiem Krievijas pilsoņiem aizturēts otrdien, bet vēl viens pats pieteicies varasiestādēm.

Konoščenoku Igaunijas varasiestādes pēc ASV lūguma aizturēja 6.decembrī. Tiek gatavota viņa izdošana ASV.

Pārējie četri apsūdzētie bēguļo, informēja ASV Tieslietu ministrijā.

Apsūdzības celtas 44 gadus vecajam Jevgēnijam Griņinam, 57 gadus vecajam Aleksejam Ipoļitovam, 52 gadus vecajam Borisam Livšicam, 41 gadu vecajai Svetlanai Skvorcovai, 48 gadus vecajam Vadimam Konoščenokam, 35 gadus vecajam Aleksejam Braimanam un 41 gadu vecajam Vadimam Jermolenko.

Igaunijas Drošības policija sociālajos tīklos uzsvēra, ka "Kremlim par iebrukumu Ukrainā noteiktās sankcijas nopietni tiek uztvertas abās pusēs no Krievijas - gan austrumos, gan rietumos".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).