Ģenerālprokurors: Irānas tikumības policija ir izformēta

Pasaule
LETA 14:25, 04.12.2022 0

Tā dēvētā Irānas tikumības policija, kas galvenokārt uzrauga sieviešu ģērbšanos atbilstoši stingrajām normām, ir izformēta, svētdien paziņoja Irānas ģenerālprokurors Mohammeds Džafars Montazeri.

 

"Tikumības policija ir izformēta, tomēr tiesiskā vara turpinās risināt šo sociālo izaicinājumu," ģenerālprokurora teikto citēja laikraksts "Shargh".

Detalizētāka informācija par lēmuma izpildi netiek publiskota.

Irānas režīma kritiķu reakcija uz paziņojumu bija atturīga.

Problēma ir nevis tikumības policija, bet gan prasība vilkt obligātās galvassegas, tviterī rakstīja kāds persiešu aktīvists, uzsverot, ka sievietēm jābūt tiesībām brīvi pārvietoties bez galvassegas.

Novērotāji lēš, ka tikumības policijas izformēšana nenozīmē obligāto galvassegas prasību atcelšanu, tomēr tas ir nozīmīgs solis sieviešu protestu kustībai Irānā.

Jau vairāk nekā divus mēnešus Irānā turpinās protesti, kas aizsākās pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves 16.septembrī tikumības policijas apcietinājumā.

Irānas kurdu sievieti Amini tikumības policija bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Izskanējis, ka viņu aizturēja par to, ka no viņas galvassegas bija izspraukušās dažas matu cirtas. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākija piešķīrusi aizsardzību Krievijas propagandas tīkla vadītājam

Slovākija piešķīrusi aizsardzību prokremliski noskaņotajam Ukrainas politiķim Artjomam Marčevskim, kuram Čehija piemērojusi sankcijas par Krievijas propagandas tīkla vadīšanu un anulēs uzturēšanās atļauju, otrdien ziņoja Čehijas laikraksts "Denik N".

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Lasiet arī

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Kriminālziņas Aiztur ārzemnieku par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem

Rīgā aizturēts ārzemnieks par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem, informē Valsts policija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.