Tokajevs inaugurēts Kazahstānas prezidenta amatā

Pasaule
LETA 16:20, 26.11.2022 0

Kazahstānas prezidenta ārkārtas vēlēšanu uzvarētājs Kasims Žomarts Tokajevs sestdien stājies valsts galvas amatā, ko viņš ieņems nākamos septiņus gadus.

 

Inaugurācijas ceremonija notika Neatkarības pilī Astanā.

"Kazahstāna turpinās līdzsvarotas, konstruktīvas ārpolitikas, kas vērsta uz nacionālo interešu aizsardzību, īstenošanu," sacīja prezidents.

"Prioritārās uzmanības fokusā būs savstarpēji izdevīgas sadarbības un stratēģiskās partnerības jautājumi ar kaimiņvalstīm - Krieviju, Ķīnu, brālīgajām Vidusāzijas valstīm, integrācijas apvienību partneriem."

Valsts "pieliks visus pūliņus, lai attīstītu daudzpusīgu sadarbību ar ASV, Eiropas Savienību, Āzijas, Tuvo Austrumu, Dienvidkaukāza un visām ieinteresētajām valstīm", piebilda Tokajevs.

Ārkārtas prezidenta vēlēšanas Kazahstānā notika 20.novembrī. Tokajevs tās izsludināja septembrī, vienlaikus rosinot prezidenta pilnvaru termiņu palielināt no pieciem uz septiņiem gadiem, bet arī noteikt, ka viens cilvēks valsts galvas amatu var ieņemt tikai vienu pilnvaru termiņu.

Tokajeva sāncenši bija mazpazīstami kandidāti.

Tokajevs saņēma 81,31% balsu, bet pieci viņa sāncenši - 2-3% balsu.

Balsošanā piedalījās 8,3 miljoni cilvēku - 69,4% visu Kazahstānas balsstiesīgo iedzīvotāju.

Tokajevs prezidenta pienākumus sāka pildīt 2019.gada martā, pēc tam kad valsts galvas amatu bija pametis Nursultans Nazarbajevs. 2019.gada aprīlī Tokajevs izsludināja pirmstermiņa vēlēšanās un tajās uzvarēja, saņemot 70% balsu. Pēc konstitūcijas labojumu pieņemšanas prezidentūras amata termiņus sāka skaitīt no jauna.

Atbilstoši vēlēšanu rezultātiem patlaban 69 gadus vecais Tokajevs prezidenta amatā var palikt līdz 2029.gadam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Pasaule Kemerons: Ukrainai ir tiesības izmantot britu ieročus uzbrukumiem Krievijā

Ukrainai ir tiesības veikt triecienus mērķiem Krievijas teritorijā ar ieročiem, kas saņemti no Lielbritānijas, ceturtdien vizītes gaitā Kijivā apliecināja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons.

Lasiet arī

Pasaule Par Londonas mēru atkārtoti ievēlēts Sadiks Hans

Londonas mēra amatā atkārtoti ievēlēts līdzšinējais pilsētas galva Sadiks Hans no parlamenta opozīcijā esošās Leiboristu partijas, liecina pēc visu balsu saskaitīšanas publiskotie vēlēšanu rezultāti.

Pasaule Ukraina notriekusi 23 no 24 droniem "Shahed"

Krievija pret mērķiem Ukrainā aizvadītajā naktī palaidusi 24 dronus "Shahed", taču 23 no tiem notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Madonnas bezmaksas koncerts Riodežaneiro pulcē 1,6 miljonus skatītāju

Amerikāņu popzvaigznes Madonnas bezmaksas koncerts sestdienas vakarā Riodežaneiro Kopakabanas pludmalē pulcējis 1,6 miljonus skatītāju, paziņoja šīs Brazīljas pilsētas pašvaldība.

Sabiedrība Latvija atsaka patvērumu savulaik raķešu objektā dienējošam Krievijas pilsonim

Latvija atteikusi patvērumu savulaik slepenā raķešu karaspēka objektā dienējošam Krievijas pilsonim, kuram it kā draudot nosūtīšana karošanai uz Ukrainu.