Ņujorkā sadurts slavenais rakstnieks Salmans Rušdi (+VIDEO)

Pasaule
LETA 20:49, 12.08.2022 0

Ņujorkas štatā piektdien noticis uzbrukums pazīstamajam britu rakstniekam Salmanam Rušdi, kura romāns "Sātaniskās vārsmas" savulaik izsauca tādu islāmistu sašutumu, ka autoram nāves draudu dēļ nācās slēpties.

 

Uzbrukuma brīdī Rušdi atradās uz skatuves Šatokua institūtā, kur grasījās uzstāties ar runu.

Aculiecinieki vēsta, ka brīdi, kad pasākuma vadītājs auditoriju iepazīstināja ar rakstnieku, uz skatuves uzskrējis kāds vīrietis, kurš Rušdi sadūris.

Policija apstiprinājusi, ka rakstnieks ticis sadurts kaklā.

Citi zālē esošie cilvēki arī metušies uz skatuvi, lai rakstniekam palīdzētu, un uzbrucēju pievārējuši. Pēc tam uzbrucējs nogādāts policijas iecirknī.

Rušdi ar helikopteru nogādāts vietējā slimnīcā, taču par viņa stāvokli pagaidām ziņu nav.

Par savu romānu "Pusnakts bērni", kas tikai Lielbritānijā pārdots miljons eksemplāros un arī latviešu valodā piedzīvojis divus izdevumus, Rušdi 1981. gadā saņēma Bukera prēmiju.

Taču viņa 1988.gada romāns "Sātaniskās vārsmas", kas, tāpat kā daudzi citi rakstnieka sacerējumi, lasāms arī latviešu valodā, daļā musulmaņu izsauca milzu sašutumu, jo, viņuprāt, tas bija zaimojošs pret pravieti Muhamedu.

Toreizējais Irānas augstākais vadītājs ājatolla Homeinī izdeva fatvu par Rušdi nogalināšanu.

Par rakstnieka galvu islāmisti izsludināja atlīdzību, kas joprojām ir spēkā.

Pats Rušdī ir ateists, lai gan dzimis indijā nepraktizējošu musulmaņu ģimenē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Indijā sabrūkot vides reklāmai, 12 cilvēki gājuši bojā un 60 ievainoti

Indijas finanšu galvaspilsētā Mumbajā stiprā vētrā ir sabrukusi vides reklāma, izraisot 12 cilvēku nāvi un ievainojot vismaz 60, pirmdien paziņoja amatpersonas.

Pasaule Blinkens ieradies Kijivā

Iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā otrdien ieradies ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, vēsta Ukrainas plašsaziņas līdzekļi.

Pasaule Ajatollas Hamenei padomnieks: Teherāna ir atvērta sarunām ar Vašingtonu

Irānas augstā līdera ajatollas Ali Hamenei ārlietu padomnieks Kamals Harazi svētdien apliecināja, ka Teherāna ir atvērta sarunām ar Vašingtonu, vēsta valsts ziņu aģentūra ISNA.

Pasaule Arī otrajā referendumā Lietuvā pietrūkst atbalsta dubultpilsonības atļaušanai

Piecus gadus pēc pirmā mēģinājuma grozīt Lietuvas konstitūciju, lai atļautu dubultpilsonību, arī otrajā referendumā vēlētāju atbalsts nav bijis pietiekams dubultpilsonības aizlieguma atcelšanai.

Lasiet arī

Kriminālziņas Krāpnieki LMT vārdā izsūta viltus ziņas

Aktivizējušies krāpnieki, kas mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) vārdā zvana un sūta ziņas, tostarp īsziņas, "iMessage" un "WhatsApp" ziņas, ar viltus saitēm, kuras, iespējams, satur ļaunatūras vai ir paredzētas klientu personīgo datu izkrāpšanai, informēja LMT.

Interesanti fakti Tiks izsolīta ekskluzīva sala Baltijas jūrā ar apbūves tiesībām (VIDEO)

Pirmdien, 20.maijā, sāksies izsole vienīgajai 100% privātīpašumā esošajai Baltijas jūras salai ar apbūves tiesībām. Tās sākumcena būs 480 000 eiro.

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Kriminālziņas Automašīnas un autobusa sadursmē pie Kaļķa gājis bojā cilvēks

Pimdien automašīnas un autobusa sadursmē uz Liepājas šosejas pie Kaļķa gājis bojā cilvēks, noskaidroja aģentūra LETA.