Ventspils muzejs šodien mācīs podniecības prasmes (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 07:34, 04.08.2024 0

E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai.

 

Ventspils muzejs aicina ikvienu būt klāt Kurzemes cepļa atvēršanā, kas notiks Piejūras brīvdabas muzejā svētdien, 4.augustā, plkst.13.00.

Visas nedēļas garumā podnieku Eināra un Baibas Dumpju vadībā Piejūras brīvdabas muzejā tika gatavoti trauki, piepildīts ceplis un pēc tam tas kurināts. Svētdien ikviens varēs kopā ar podniekiem novērtēt rezultātu - gatavos traukus, kurus izņems no cepļa.

Einārs Dumpis vada keramikas pulciņu Drabešu muižas Amatu mājā kopš 2015. gada. Podnieka amatu sācis apgūt 1989. gadā un ikdienā strādā Mētrienas pagasta podnieku Dumpju darbnīcā. Ir Vidzemes podnieku apvienības un biedrības "Senās vides darbnīca" biedrs. Interesējas par senvēsturi, demonstrē keramikas apdedzināšanu ugunskurā brīvdabas festivālos un podniecības meistarklasēs. Piedalījies projektā "Radošās darbnīcas Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā" - vadījis dzelzs ieguves un keramikas darbnīcas. Būvē keramikas cepļus un āra maizes krāsnis. Piedalījies biedrības "KasTe" projektos "Senā keramika Āraišu ezerpilī", "Viduslaiku keramika Āraišos" un "Vidzemes tradicionālā podniecība". No 1995. līdz 2005. gadam bijis podnieks Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes podnieku darbnīcā "Čipati". No 2000. gada regulāri piedalās izstādēs un plenēros.

Kopā ar Dumpjiem ceplim traukus gatavoja Līva Ozoliņa (Ventspils), Dace Prūse (Kuldīgas novads), Evija Zvejniece (Rīga), Sanda Salmiņa (Cēsu novads) un Ilze Andersone (Cēsu novads).

E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai, kā arī nodevās mākslinieciskiem eksperimentiem un strādāja brīvā stilā. Savukārt Baiba Dumpe radīja trauku vēsturiskos atdarinājumus gan no māla, gan akmens masas. Viņas veidoto darbu vidū, piemēram, ir 16.-18.gadsimta, 13.gadsimta u.c. laika trauku atdarinājumi.

Kurzemes podnieku ceplis ir vienīgā šāda veida keramikas krāsns rekonstrukcija Baltijā. Krāsns izgatavota 2001.gadā, pēc 19. gs. beigās - 20. gs. sākumā lietotās Dienvidkurzemes podniecības krāsns parauga.

4.augustā Piejūras brīvdabas muzejā no plkst.10.00 līdz 17.00 būs arī citas Amatu dienas norises - dziedās "Maģie suiti", muzicēs Guntars Račs, Tomass Kleins un Jānis Narkevics juniors, bet Pāvilostas amatierteātris spēlēs izrādi "Kāzas" (aut. B.Jukņēviča, rež. K.Skrulle). Darbosies amatnieki, notiks amatu demonstrācijas, būs tirgotāji, spēles bērniem, vizināšanās ar zirgiem un Mazbānīti, varēs sastapt "mini ZOO" iemītniekus. Notiks ekskursijas gida pavadībā jaunajā muzeja ekspozīcijā.

Kurzemes cepļa kurināšana ir Ventspils muzeja organizēto Podnieku dienu pasākums. Projektu "Podnieku dienas Ventspils muzejā" atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģiona Kurzemes kultūras projektu mērķprogramma.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Aicina vērot gājputnus un ziņot par novērojumiem

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina 5.oktobrī un 6.oktobrī doties vērot gājputnu rudens migrāciju.

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.