Džūkste izstādīja latviešu tērpus ar mistiskām spējām (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 07:24, 08.06.2024 0

Krāsas, raksti un audumu musturi kārtojušies, par katra varoņa stāstu meditējot.

 

Pasaku muzejā (Lanciņu skolā, Džūkstes pagastā, Tukuma novadā) notiks Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes jaunā iestudējuma rokoperas "LĀČPLĒSIS" tērpu izstādes atklāšana. Pasākuma ietvaros notiks arī rokgrupas "Ir Nakts" koncerts. Izstādē eksponēti tērpu mākslinieces Annas Munas (Dana Dombrovska) 17 radītie krāšņie tērpi, kuru tapšanā lielākoties izmantoti lietoti materiāli, domājot par vides ilgtspēju.

Iestudējums, atzīmējot Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" 135.gadadienu un rokoperas "Lāčplēsis" 35.gadskārtu, norisinājās 2023.gadā jūlijā Lielvārdes parkā, gan arī oktobrī "Arēna Rīga". Šoreiz piedzīvot Lāčplēša tuvumu iespējams Džūkstes Pasaku muzejā, kur cēlies vēl viens mītiskais varonis - Kurbads - spēka un gudrības simbols, par kuru savulaik rakstījis folklorists Anss Lerhis-Puškaitis.

Pēc folklorista Gunta Pakalna teiktā: "Gan Anss Lerhis-Puškaitis, gan viņa laikabiedrs Andrejs Pumpurs mēģināja poētiskā formā radīt it kā zaudēto seno latviešu eposu, ietekmējoties no Garlība Merķeļa un latviešu pirmās atmodas autoru darbiem un konkurējot ar tolaik pazīstamāko mitoloģijas pētnieku un eposu meistarotāju Jēkabu Lautenbahu-Jūsmiņu. Pumpura "Lāčplēsis" (1888) kļuva par oficiālo latviešu nacionālo eposu, bet Puškaiša "Kurbads" (1891) kļuva par alternatīvo eposu, kas vēlāk tāpat rosināja māksliniekus radīt arvien jaunas šī stāsta versijas. Mazāk zināms, ka laikā, kad Pumpurs sāka virsnieka karjeru ārzemēs, savus latviešu presē publicētos stāstus un dzejoļus 1876. - 1880. g. parakstīja ar pseidonīmu Puškaitis."

Tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska) atklāj, ka ļāvusies krāsu spēkam, atbrīvojoties no pelēkā un piezemētā. Krāsas, raksti un audumu musturi kārtojušies, par katra varoņa stāstu meditējot. Māksliniece norāda: "Manu tērpu maģija ir tajā, ka tie palīdz iztaisnot muguru, tie dod spēku, priecē acis un, ja aktieri, uzvelkot manis radīto tērpu, dzied caur sirdi, tad dziesma neizbēgami sasniegs arī klausītāju sirdis. Man radīšana ir dzīvs process. Es nevaru izstāstīt precīzu aprakstu katram no tērpiem, jo tie top darot. To arī novēlu mūsu tautai. Sākt ar sevi un darīt labāko, kas katram dots."

Rokoperas LĀČPLĒSIS jaunā iestudējuma īstenošana notika, sadarbojoties Ogres novada Kultūras centram un Producentu grupai 7. Izstāde veidota Ogres novada Kultūras centram sadarbojoties ar tērpu mākslinieci Annu Munu (Dana Dombrovska). Ar šo izstādi Džūkstes Pasaku muzejs atklāj Ansa Lerha-Puškaiša 165 gadu jubilejas gaidīšanas svētkus, kas notiks šī gada 2.septembrī. Izstāde skatāma Džūkstes Pasaku muzejā līdz 11.augustam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī