Pāvilostas muzeju aktīvi apmeklē Latvijas un ārvalstu tūristi (+VIDEO)

Kultūra
liepajniekiem.lv 14:53, 09.04.2024 0

Viena no mazākajām Latvijas pilsētām dalās ar savu pagātni.

 

Pāvilostas novadpētniecības muzejam piešķirts finansējums, lai īstenotu projektu “Uzzināts un izprasts tulkojumā”. Tajā paredzēts jaunāko ekspozīciju “Saka-osta-Pāvilosta” iztulkot un padarīt pieejamāku apmeklētājiem no ārzemēm.

Muzeja vadītāja Irina Kurčanova stāsta, ka pērn iekārtotās ekspozīcijas veidošanai bija ierobežots budžets, tāpēc nevarēja izdarīt visu vajadzīgo. Nerealizēta palika iecere to padarīt pieejamu plašākam apmeklētāju lokam – pievienot tulkojumu uz organiskā stikla pamatnēm.

“Uzrakstījām projekta pieteikumu Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF), lai saņemtu finansējumu un varētu ekspozīciju iztulkot vēl trijās valodās: vācu, angļu un lietuviešu,” vadītāja stāsta.

Angliski un vāciski šķiet pašsaprotami, bet kāpēc arī lietuviski? “Lietuva atrodas mums kaimiņos. Izvērtējot statistiku, mēs esam secinājuši, ka atbrauc daudz lietuviešu, un viņi patīkami pārsteigti, ka muzejā jau divas citas ekspozīcijas ir lietuviešu valodā,” vadītāja paskaidro lēmumu par trim valodām.

Izsludinās cenu aptauju, lai noskaidrotu, kura firma par piešķirto naudu varēs iztulkot. Tad ar mākslinieku Raimondu Vinduli apspriedīs, kā uz stendiem uzlikt tulkojumu; viņš ir ekspozīcijas mākslinieciskās idejas autors. Taču arī telefonos varēs izlasīt anotācijas, sola Irina Kurčanova.

Projektam nepieciešamā summa ir 2774 eiro, no kuriem VKKF piešķīris 967 eiro. Taču darbu varēs izdarīt un projektu īstenot pilnvērtīgi, jo Dienvidkurzemes dome atbalsta ar 1807 eiro līdzfinansējumu. Pāvilostas novadpētniecības muzejs jau pirms laba laika modies jaunajai sezonai. Šis gads esot interesants, saka vadītāja. Ziemā muzeja darbinieki strādā lielākoties ar vietējo sabiedrību, bet apmeklētāji no citām vietām bijši jau februārī un pat janvāra nogalē. Pāvilostas viesnīcas klienti labprāt aiziet līdz muzejam, jo tas atrodas blakus. Viņi vai nu tikko atbraukuši, vai grasās braukt projām.

Muzeja darbiniekiem esot patīkami, ka pilsētas viesi izmanto iespēju ienākt muzejā un iepazīties ar to vietu, uz kuru atbraukuši. Bijuši apmeklētāji gan no Latgales, gan Vidzemes un Pierīgas, ģimenes un individuāli Latvijas apceļotāji. Iegriezies arī kāds vēsturnieks, novadpētnieks, interesējoties par konkrētām tēmām. I.Kurčanova piebilst, ka muzeja piedāvājumu ar tematiskiem pasākumiem lieliski paplašina muzeja pedagoģe, kas strādā ar skolēniem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Kultūra Dons: «Esmu gandarīts ar paveikto»

Latvijas delegācija dziedātāja Dona veikumu Eirovīzijas konkursā vērtē pozitīvi, uzsverot, ka uz šo konkursu var atskatīties ar lepnuma sajūtu, jo pēc ilgiem laikiem Latvija pelnīti atgriezusies konkursa finālā, sacīja Latvijas delegācijas vadītājs Guntars Gulbiņš.

Kultūra Jūrmala ir sagatavojusi plašu piedāvājumu uz Muzeju nakti (+VIDEO)

Nākamsestdien ieeja visās ikoniskajās vietās būs bez maksas.

Kultūra Latviešu dziedātājs Kanters ar draugu palīdzību gatavo jaunu albumu (+VIDEO)

"Mēs savā ikdienā skrienam un reizēm piemirstam, ko no dzīves vēlamies".

Lasiet arī

Pasaule Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais Slovākijas prezidents Peters Pellegrīni.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.