Nomiris grupas «Pērkons» dibinātājs Juris Kulakovs

Kultūra
LETA 13:20, 12.02.2024 0

Nomiris grupas "Pērkons" dibinātājs, komponists Juris Kulakovs, apstiprināja mākslinieka dzīvesbiedre Laura Kulakova.

 
Foto: LETA

1958.gadā dzimušais Kulakovs 1979.gadā pabeidza Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu un iestājās Latvijas Valsts konservatorijā (LVK), kur mācījās pūtēju un estrādes orķestru vadītāju un diriģentu klasē.

1979.gada rudenī Kulakova un viņa skolas biedru grupa "Arka" izcīnīja galveno balvu instrumentālās mūzikas grupā VI komjaunatnes un jaunatnes dziesmu festivālā "Jaunības balsis" Rīgā. 1979.gada nogalē Kulakovs sacerēja vairākas dziesmas ar Eduarda Veidenbauma dzeju un izveidoja jaunu muzikālo sastāvu, lai atskaņotu ciklu IV Politiskās dziesmas festivālā. Uz grupas "Menuets" bāzes mūziķis dibināja rokgrupu "Pērkons", kurā pats spēlēja taustiņinstrumentus. Bungas spēlēja Dainis Strazdiņš, dziedāja Ieva Akuratere, pieredzējusi aktrise un soliste.

"Pērkona" pirmais koncerts notika 1981.gada sākumā. Grupas repertuāru veidoja Kulakova skaņdarbi - sākumā arī instrumentālā mūzika, vēlāk tikai dziesmas. Tām iedvesmu sniedza dzejnieka Māra Melgalva dzeju krājums "Meldijās iešana", kuru komponistam uzdāvināja autors.

1981.gadā Mazajā ģildē notika Melgalva dzejas vakars ar Kulakova grupas koncertu, kas oficiāli nedrīkstēja lietot nosaukumu "Pērkons", tāpēc pirmajos darbības gados šur tur tika pieteikta kā "Arka". Arī turpmāk Kulakova iedvesmas avots dziesmām bija nozīmīgu literātu dzeja, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā viņš komponēja ar Klāva Elsberga vārdiem, daudz jaundarbu bija pēc Melgalva otrā dzeju krājuma "Labu vakar".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Kultūra Valmieras grupa «Ghettozloba» laiž klajā skaņdarbu no gaidāmā albuma (+VIDEO)

"Lai kā mēs reizēm censtos savas ikdienas sižetu mainīt, diez vai būs kāds, kurš pieteiksies, ka šo ziņu lenti spēj nodzēst un pārrakstīt".

Kultūra Šogad gaidāms repera Denisa debijas solo albums (+VIDEO)

"Jābauda moments, jābauda šis brīdis, jo nekad īsti nevari zināt, kā dzīve ievirzīsies".

Kultūra Lauris Bankevics un Zix izstrādājuši jaunu muzikālu projektu (+VIDEO)

Gaidāmā albuma skanējumu caurstrāvo mīlestības un attiecību tēma.

Kultūra Šodien ar unikālu koncertu muzejā tiks atzīmēta Rīgas gadadiena (+VIDEO)

Johana Valentīna Mēdera daiļrade ir sadarbības fokusā, vienojot Latvijas, Igaunijas un Somijas mūziķus.