Spānijas izraudzītā dziesma Eirovīzijai sadusmo feministes

Kultūra
LETA 07:54, 07.02.2024 0

Spānijas kreisā valdība otrdien aizstāvēja šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursam izraudzīto dziesmu, kuru feministu organizācijas ir kritizējušas kā tādu, kas "aizvaino sievietes".

 
Foto: Youtube

Eirovīzijas konkursā, kas maijā notiks Zviedrijas pilsētā Malmē, Spāniju pārstāvēs spāņu elektropopa grupas "Nebulossa" dziesma "Zorra", kuras nosaukums spāniski nozīmē "lapsa", bet pārsvarā ar to tiek domāta "ielasmeita".

Dziesma tika izraudzīta žūrijas un televīzijas skatītāju balsojumos nacionālajā atlasē, kas sestdienas vakarā tika demonstrēta sabiedriskajā televīzijā TVE.

Šīs dziesmas videoieraksts pēc nacionālās atlases ir skatīts 2,5 miljonus reižu TVE "YouTube" kanālā.

"Es bieži esmu saukta par "zorra". Šī dziesma ir veids, kā pārveidot šo vārdu par kaut ko skaistu," TVE paziņoja grupas vadošā dziedātāja, 55 gadus vecā Marija Blasa.

Daudzas feministu organizācijas tam nepiekrita, un dažas aicināja Spāniju izraudzīties citu dziesmu Eirovīzijai.

Šī dziesma "aizvaino sievietes seksiskā veidā", paziņoja Madrides Feministu kustība. Tā piebilda, ka ir "absurds" apgalvot, ka šī vārda "nemitīga atkārtošana" varētu "dot spēku" sievietēm.

Spānijas vienlīdzības ministre Ana Redondo Garsija sacīja, ka šī ir "jautra dziesma, kas lauž stereotipus".

Premjerministrs sociālists Pedro Sančess, kurš sevi pasludinājis par feministu, paziņoja privātajam telekanālam "La Sexta" , ka viņam patīk šī dziesma.

"Feminisms nav tikai taisnīgs, tas var būt jautrs, un šāda tipa provokācijai ir jānāk no kultūras," piebilda Sančess.

Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU), kas organizē Eirovīzijas dziesmu konkursus, ir secinājusi, ka dziesmas "Zorra" tekstu nav vajadzigs mainīt un tā var piedalīties konkursā, jo "dziesmas nosaukumam ir daudz interpretāciju".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jūrmala ir sagatavojusi plašu piedāvājumu uz Muzeju nakti (+VIDEO)

Nākamsestdien ieeja visās ikoniskajās vietās būs bez maksas.

Kultūra Latviešu dziedātājs Kanters ar draugu palīdzību gatavo jaunu albumu (+VIDEO)

"Mēs savā ikdienā skrienam un reizēm piemirstam, ko no dzīves vēlamies".

Kultūra Eirovīzijā uzvar Šveice; Dons - 16.vietā

Latvijas pārstāvis dziedātājs Dons ar dziesmu "Hollow" ("Neīsts") starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā ierindojās 16.vietā, bet Zviedrijas pilsētā Malme sestdien notikušajā konkursā uzvarēja Šveici pārstāvošais dziedātājs Nemo (pilnā vārdā Nemo Metlers) ar dziesmu "The Code" ("Kods"), kopā iegūstot 591 punktu.

Kultūra Dziedātājs Dons pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā

Dziedātājs Dons šovakar pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, uzstājoties ar 11.kārtas numuru, informēja projekta "Eirovīzijas dziesmu konkurss 2024" komunikācijas vadītājs Edgars Bāliņš.

Lasiet arī

Kultūra Dziedātājs Dons iekļūst Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā

Pašmāju dziedātājs Dons ar dziesmu "Hollow" ceturtdien iekļuvis Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, kas norisināsies Melmē, Zviedrijā.

Kultūra Eirovīzijā izraudzītas pirmās 10 finālistes, tai skaitā Lietuva

Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā, kas notika otrdienas vakarā Zviedrijas pilsētā Malmē, tika izraudzītas pirmās 10 konkursa finālistes, tai skaitā Lietuva.

Kultūra Policija: Eirovīzijas faniem nav jāraizējas par drošības situāciju Malmē

Eirovīzijas dziesmu konkursa faniem nevajadzētu bažīties par drošību Malmē, lai gan saspīlējums sabiedrībā ir liels saistībā ar karu Gazas joslā, paziņojusi Zviedrijas Policijas pārvalde.

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.