Muzejā atcerēsies latviešu rokmūzikai izcilos 1970. gadus (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 14:52, 25.01.2024 0

Iedvesmojušies no pasaules mūzikas grandiem Latvijā parādās jaunas grupas.

 

30.janvārī plkst.18.00 Rakstniecības un mūzikas muzejs pasākumu ciklā "Melomānu salons" kultūrtelpā "Tintnīca", Pulka ielā 8, aicina uz pasākumu "Savējie sapratīs". Pasākumā tiks rādīta filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts", bet pirms filmas sarunu ar tās veidotāju vadīs Ieva Pitruka.

Septiņdesmitie gadi mūzikā izceļas ar jaunās paaudzes rokmūziķu parādīšanos Latvijā. Iedvesmojušies no sešdesmito gadu pasaules mūzikas grandiem, kā arī Latvijā atzinību guvušām pašmāju grupām, parādās jaunas grupas - "Menuets", "Santa", "Jolanta", "Stroncijs 90", vēlāk "Līvi", "Sīpoli", "Modo".

Izmantojot latviešu dzejnieku dzeju, top arvien vairāk orģinālkompozīcijas, kas ar zemtekstu palīdzību vēsta par mūziķiem svarīgām, nacionālām tēmām. Rokmūziķiem piemēro ierobežojumus un aizliegumus, repertuārs tiek kontrolēts un dziesmas cenzētas. Aizliedz "Liepājas dzintaru" un Mikrofona dziesmu aptauju.

Tomēr tas neaptur mūziķus rast jaunus veidus ierobežojumu apiešanai. Pašiem neapzinoties, viņi rada roka kompozīcijas, kas ar mūziku un dziesmu tekstiem ceļ latviešu pašapziņu un veicina nacionālās identitātes saglabāšanu. Filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts" parāda laikmetu, uz kura fona turpina attīstīties latviešu nacionālā rokmūzika.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ventspils teātra nams "Jūras vārti" svin radošuma 15 gadus (+VIDEO)

Kultūras centrs piedāvā koncertus, izrādes un izstādes.

Kultūra Policija: Eirovīzijas faniem nav jāraizējas par drošības situāciju Malmē

Eirovīzijas dziesmu konkursa faniem nevajadzētu bažīties par drošību Malmē, lai gan saspīlējums sabiedrībā ir liels saistībā ar karu Gazas joslā, paziņojusi Zviedrijas Policijas pārvalde.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Lasiet arī

Kultūra Prestiži godalgotais festivāls «Rīgas Ritmi» sola karstu džeza vasaru (+VIDEO)

"Viesmīlīgs, elegants, silts un atbilstošs šīs pilsētas un tās cilvēku tēlam".

Kultūra Kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» uzstāsies Vīnes koncertnamā

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar pianistu Gotlību Vališu piektdien, 5.aprīlī, kāps uz Vīnes koncertnama skatuves, lai atskaņotu gan slavenus Vīnes klasiķu darbus, gan 20.gadsimta Eiropas komponistu veikumus.

Kultūra GUSTAVO izdeva muzikālu īsfilmu (+VIDEO)

"Tā ir ilustrēts laiks, kad uzsāku strādāt pie albuma materiāla un tieši tad sākās kardarbība Ukrainā", pauž autors.

Kultūra Latvijas rokenrola varonis Novikovs atkal ir uz skatuves (+VIDEO)

"Redzēsim, kādas būs atskaņas par manām jaunajām dziesmām, taču esmu sajutis pieprasījumu".