Kāpēc Rundāles pils paaugstina biļešu cenas (+VIDEO)

Kultūra
VS.LV 07:22, 12.01.2024 0

Par muzeja apmeklējumu nebūs jāmaksā bērniem līdz septiņu gadu vecumam.

 

Ministru Kabinets apstiprinājis jaunu Rundāles pils muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādi, kas stāsies spēkā ar 11.janvāri. Līdz ar to ir aktualizēts muzeja sniegto pakalpojumu klāsts un cenas - precizēti atsevišķu muzeja sniegto maksas pakalpojumu nosaukumi, ar jauniem pakalpojumiem papildināts cenrādis, kā arī aktualizētas un papildinātas atlaides atsevišķiem maksas pakalpojumiem.

Apkopojot informāciju par ieejas biļešu cenām līdzvērtīgās pilīs un dārzos, tika secināts, ka Rundāles pils muzeja biļešu cenas ir ievērojami mazākas un ka biļešu cenas Eiropā ir pieaugušas atbilstoši sniegto pakalpojumu izmaksām. Piemēram, Šēnbrunnas pilī par Lielā loka apskati jāmaksā 29 eiro pieaugušajiem un 21 eiro bērniem, Versaļas pils apmeklējuma cena pašlaik ir 19,50 eiro, Markesakas dārzu (les jardins de Marqueyssac) apskate maksā no 9,90 eiro līdz 11,90 eiro pieaugušajiem un no 5 eiro līdz 6 eiro skolēniem, bet sezonas biļete - 25 eiro, savukārt Boboli dārza apmeklējuma cena ir 11 eiro. Rundāles pils muzeja un franču dārza apmeklējums arī turpmāk maksās mazāk nekā līdzīgās apskates vietās citur Eiropā.

Rundāles pils muzeja piedāvājums ar katru gadu tiek pilnveidots, lai apmeklētājiem būtu iespēja pilnvērtīgi pavadīt muzejā visu dienu. Tas ir svarīgi, ņemot vērā attālumu no lielākajiem apdzīvotajiem centriem. Līdz ar piedāvāto pakalpojumu klāstu pieaug nepieciešamo finanšu un cilvēkresursu apjoms.

Jaunajā cenrādī ir vienkāršoti pakalpojumu veidi. Proti, lai apskatītu pamatekspozīciju, jāiegādājas nevis mazā vai lielā loka biļete, bet gan viena veida biļete, kuras cena paliek nemainīga visu gadu - 12,00 eiro. Tāpat franču dārza ieejas biļetei būs viena cena visu aktīvā tūrisma sezonu (no 1.aprīļa līdz 31.oktobrim) - pieaugušajiem 6,00 eiro. Laika posmā no 1.novembra līdz 30.martam dārzs joprojām būs apmeklējams bez maksas.

Muzeja viesiem, kuri vēlas apmeklēt gan franču dārzu, gan muzeja pamatekspozīciju, tiek saglabāta iespēja iegādāties vienoto biļeti. Joprojām tiks piedāvāta "Dienas biļete", kas dod iespēju apskatīt muzeja pamatekspozīciju, ekspozīciju "No gotikas līdz jūgendstilam. Eiropas un Latvijas dekoratīvā māksla 15.-20.gs." un franču dārzu. Iegādājoties šo biļeti, apmeklētāj saņem aproci un norādītos pakalpojumus var izmantot arī vairākkārt vienas dienas darba laika ietvaros.

Jaunums ir "Sezonas biļete franču dārza apmeklējumam", kas būs derīga no aprīļa līdz oktobrim. Apmeklētāju atsauksmes liecina, ka daudzi cilvēki, īpaši vietējie iedzīvotāji, franču dārzu labprāt apmeklētu vairākas reizes sezonā, piemēram, vecāki, kas vēlas doties pastaigā ar bērniņu ratiņos, dārzu mīļotāji, sportisti un citi interesenti. Viņiem būs izdevīgi iegādāties sezonas biļeti, kas pieaugušajam maksās 20 eiro, bet pilna laika studentiem un skolēniem - 10 eiro.

Cenu politika attiecībā uz vairākiem pakalpojumiem paliek nemainīga - joprojām bez papildu maksas būs pieejami stāvlaukumi vieglajām automašīnām un autobusiem, tāpat bezmaksas amatierfotografēšana ar viedtālruni vai fotoaparātu privātām vajadzībām ar zibspuldzi muzejā būs atļauta.

Lai veicinātu muzeja krājuma, ekspozīciju, izstāžu un franču dārza pieejamību un izrādītu pretimnākšanu dažādām apmeklētāju grupām ar īpašu sociālo statusu, izvērtējot muzeja budžeta iespējas un specifiku, vairākas apmeklētāju grupas ir atbrīvotas no ieejas maksas muzeja pamatekspozīcijā, izstādēs un teritorijā. Par muzeja apmeklējumu nebūs jāmaksā bērniem līdz septiņu gadu vecumam; pedagogiem/skolotājiem, kas pavada pirmsskolas vecuma bērnu grupu vai skolēnu grupu (grupā vismaz 10 bērnu vai skolēnu); bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, dienas aprūpes centra, krīzes centra un speciālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kā arī bērniem, kas ievietoti sociālās rehabilitācijas centrā; personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti; personām ar I un II grupas invaliditāti un vienai personai, kas pavada personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, kā arī dažām citām iedzīvotāju grupām.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī