Koncertzālē «Latvija» pirmo reizi skanēs Bēthovena «Piektā simfonija»

Kultūra
LETA 23:58, 26.11.2023 0

Nākamā gada 27.janvārī plkst.17 koncertzāles "Latvija" piecu gadu jubilejas pasākumu sērijā izskanēs Ludviga van Bēthovena Piektā simfonija.

 

Bēthovena "Piektā simfonija" ir viens no pazīstamākiem un biežāk atskaņotajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem pasaulē. Vienmēr ir kas jauns, ko atklāt slavenākajā simfonijā, un pirmo reizi tā visā krāšņumā izskanēs koncertzālē "Latvija". Četras notis, divi toņi - tāda ir Bēthovena formula mūzikas vēsturē populārajām sākuma notīm.

Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Murats Cems Orhans iepazīstinās ar savu interpretāciju šim nozīmīgajam darbam, kas līdzās Emanuela Sežurnē Marimbas koncertam ar sitaminstrumentu virtuozu Guntaru Freibergu un Magnusa Lindberga skaņdarbam "Absence" (veltījums Bēthovenam) izskanēs koncertzāles "Latvija" piecu gadu jubilejas pasākumu sērijas koncertā.

Liepājas Simfoniskais orķestris sadarbojies ar daudziem pasaules slaveniem solistiem un diriģentiem, saņēmis vairākas Latvijas Lielās mūzikas balvas un sešas reizes kļuvis par Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ieguvēju. Liepājas Simfoniskā orķestra pirmsākumi meklējami 1881.gadā, kad tika dibināta pirmā Baltijas filharmonija un tas ir vecākais orķestris Baltijas valstīs.

Sitaminstrumentālists Freibergs ir viens no spilgtākajiem Latvijas mūsdienu mūziķiem, kurš vairākkārt nominēts Lielajai Mūzikas balvai. Freibergs ieguvis plašu starptautisku atzinību, ir daudzkārtējs starptautisku konkursu laureāts Latvijā un Eiropā. Uzstājies ar orķestriem daudzviet pasaulē un darbojas kā pedagogs Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Diriģents Orhans vadījis Turcijas Valsts simfonisko orķestri, veidojis kopējus iestudējumus ar daudziem pazīstamiem orķestriem un operteātriem. No sava apjomīgā simfoniskā repertuāra diriģējis Džakomo Pučīni operu "Turandota", Gaetano Doniceti operu "Mīlas dzēriens", Bēthovena operu "Fidelio", Volfganga Amadeja Mocarta operas "Burvju flauta", "Dons Žuans", "Figaro kāzas", Džoakīno Rosīni operu "Seviljas bārddzinis" un vēl daudzas citas klasiskās mūzikas pērles.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Kultūra Valmieras grupa «Ghettozloba» laiž klajā skaņdarbu no gaidāmā albuma (+VIDEO)

"Lai kā mēs reizēm censtos savas ikdienas sižetu mainīt, diez vai būs kāds, kurš pieteiksies, ka šo ziņu lenti spēj nodzēst un pārrakstīt".

Kultūra Šogad gaidāms repera Denisa debijas solo albums (+VIDEO)

"Jābauda moments, jābauda šis brīdis, jo nekad īsti nevari zināt, kā dzīve ievirzīsies".

Kultūra Lauris Bankevics un Zix izstrādājuši jaunu muzikālu projektu (+VIDEO)

Gaidāmā albuma skanējumu caurstrāvo mīlestības un attiecību tēma.

Kultūra Šodien ar unikālu koncertu muzejā tiks atzīmēta Rīgas gadadiena (+VIDEO)

Johana Valentīna Mēdera daiļrade ir sadarbības fokusā, vienojot Latvijas, Igaunijas un Somijas mūziķus.