Eiropas Kosmosa aģentūra brīdina par pieaugošiem sadursmju draudiem orbītā

Kultūra
LETA 09:40, 23.11.2023 0

Satelītu skaits kosmosā strauji pieaug, palielinot risku izraisīt sadursmes un ķēdes reakcijas, kas var radīt milzīgu kaitējumu, brīdinājusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).

 
Foto: twitter

EKA vadītājs austrietis Jozefs Ašbahers par šiem riskiem brīdināja sarunā ar ziņu aģentūru DPA un ieteica ieviest globāli piemērojamu kosmosa satiksmes likumu.

Saskaņā ar EKA datiem pašlaik Zemes orbītā atrodas aptuveni 8800 aktīvu satelītu. Lielākais satelītu operators ir ASV uzņēmums "SpaceX", kam Zemes orbītā pašlaik ir vairāk nekā 5000 "Starlink" satelītu, bet kopumā uzņēmums plāno izvietot aptuveni 42 000 satelītu.

"Pastāvīgi tiek pievienoti jauni dalībnieki. Tāpēc mums ir vajadzīgi uzticami satiksmes noteikumi kosmosā, kur katrā situācijā ir skaidri noteikts, kam ir jāveic izvairīšanās manevrs un kā ir jārīkojas," skaidroja Ašbahers.

Viens no lielo satelītu grupu uzdevumiem ir nodrošināt visu planētu ar platjoslas internetu. Zemajā Zemes orbītā satelītu skaits ļoti īsā laikā ir pieaudzis ģeometriskā progresijā. Tādi uzņēmumi kā "One Web", "SpaceX", "Blue Origin" un daudzi citi, tai skaitā Ķīnas kompānijas, plāno desmitiem tūkstošu jaunu satelītu, no kuriem daudzi sver no 150 līdz 1200 kilogramiem un tiek būvēti pēc iespējas lētāk.

EKA ir izvirzījusi mērķi līdz 2030.gadam krasi ierobežot kosmosa atkritumu rašanos. Katrs satelīts, kas tiek sūtīts kosmosā, tā darbības termiņa beigās ir jāizņem no orbītas, sacīja Ašbahers.

Ķīna 2007.gadā notrieca savu laiku nokalpojušu meteoroloģisko satelītu, radot vairāk nekā 40 000 atlūzu, kuru diametrs pārsniedz vienu centimetru, liecina aplēses. Kopš tā laika katrs otrais EKA satelītu sadursmes novēršanas manevrs ir bijis saistīts ar šādām atlūzām.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.

Interesanti fakti Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.