Divi spilgti Jūrmalas mākslinieki šodien savā dzimtajā pilsētā atklāj izstādes

Kultūra
VS.LV 08:13, 11.10.2023 0

Talantīgā māksliniece un tēlnieks prezentē darbus, kas tapuši savas jaunrades virsotnē.

 

Jūrmalas muzejā no 11.oktobra skatāmas divas jaunas izstādes. Gleznotāja Ērika Kumerova ar savām spilgtajām, saturiski ietilpīgajām kompozīcijām ved skatītāju ceļojumā "Aiz trejdeviņiem mežiem", bet tēlnieks Aigars Zemītis izstādē "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" rotaļājas ar priekšstatiem par moderno tēlniecību un formu vienkāršību.

"Glezniecībā Ērika Kumerova turpina attīstīt nosacīti abstraktu virzienu. Mākslinieces rokrakstu raksturo vieglums, enerģiski, brīvi triepieni un veikla tehnika, kas apvienota ar lielisku plastikas un kompozīcijas izjūtu. Koloristes talants ir viens no spilgtākajiem lielumiem Ērikas radošajā veikumā - pat tumsnējo krāstoņu pielietojums nerada drūmu noskaņu, gluži otrādi, kontrasti ļauj iemirdzēties blakus esošajiem košo un gaišo toņu laukumiem. Mākslinieces radītajās gleznās reālās pasaules mirkļi pārtapuši fantastiskā nosacītu atspulgu pasaulē, kas raisa saldi rūgtas noskaņas. Darbi ir saturiski ietilpīgi un atklājumiem bagāti - rotaļājoties ar gaismu un plašo krāstoņu diapazonu, gleznās atspoguļota bagātīga sajūtu gamma un iekodētas cilvēku emocijas", stasta Ieva Trillo, mākslas zinātniece.

Ērika Kumerova (1973) izglītību ieguvusi gan Latvijā gan ASV. Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, Keramikas nodaļa (1988 - 1992). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa (1993 - 1996). Humboldta Universitāte Kalifornijā, ASV, speciālā mākslas programma (1996 - 1997). Latvijas Mākslas akadēmija, Keramikas nodaļa, bakalaura grāds (1998 - 1999). Ērika ir Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre (kopš 2010.gada) un Latvijas Mākslinieku Savienības biedre (kopš 2014.gada), sarīkojusi 23 personālizstādes un piedalījusies vairāk kā 30 grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Tēlnieks Aigars Zemītis ar izstādi "B" jeb "Sveicieni no Konstantīna!" atgriežas savā dzimtajā pilsētā Jūrmalā. "Ļoti daudz saules un spilgtu Bērnības sajūtu esmu paņēmis sev līdz no Jūrmalas. Neatceros kā sauca to ieliņu dzelzceļa malā. Manās sajūtās tā paliks kā Ceriņu iela, taču virzienā uz Rīgu, tā pārtop par Brīvības prospektu. Katrā pilsētā ir Brīvības iela, vai prospekts, vai gatve. Ogrē ir Brīvības iela, arī Balvos ir Brīvības iela un Rīgā arī ir… Mana Brīvības iela mani atvedusi uz Balvu novadu. Turpinu mācīties savu Brīvību… Mani uzrunā domas un formas tīrība, vieglums, miers… Un tad mani uzrunāja Konstantīns, un es nolēmu atvest uz Majoru muzeju sveicienu no Konstantīna… Konstantīna Brancusi… Man patīk, ka es to varu un es to gribu…", stasta Aigars Zemītis.

Aigars Zemītis (1966) mācījies tēlniecību studijā pie tēlnieka Jāņa Bārdas, vēlāk studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā pie profesoriem Alberta Terpilovska, Igora Vasiļjeva. Izstādēs piedalās kopš 1990.gada, sarīkojis personālizstādes Latvijā, Vācijā, Somijā. Šobrīd savu brīvību meklē, dzīvojot ģeogrāfiski tālu no iedomātā centra Balvu novadā.

Ērikas Kumerovas un Aigara Zemīša izstādes skatāmas no 11.oktobra līdz 30.decembrim. Tikšanās ar māksliniekiem 20.oktobrī pl. 17.00 Muzeja darba laiks: P.,O. - Slēgts, T.-Sv. - 10.00 - 17.00


"Mani uzrunā domas un formas tīrība", - tā Aigars.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Muzeju naktī runās par latviešu kino leģendu Adu Neretnieci (+VIDEO)

"Kinorežisors - tā ir nolādēti grūta profesija, īpaši sievietei".

Kultūra Francijā sāksies Kannu festivāls, kurā demonstrēs Latvijas filmu «Straume»

Francijā šodien sāksies Kannu kinofestivāls, kur konkursam "Īpašais skatiens"atlasīta arī Latvijas režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma "Straume" jeb "Flow", aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Margarita Rimkus.

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Kultūra Dons: «Esmu gandarīts ar paveikto»

Latvijas delegācija dziedātāja Dona veikumu Eirovīzijas konkursā vērtē pozitīvi, uzsverot, ka uz šo konkursu var atskatīties ar lepnuma sajūtu, jo pēc ilgiem laikiem Latvija pelnīti atgriezusies konkursa finālā, sacīja Latvijas delegācijas vadītājs Guntars Gulbiņš.

Lasiet arī

Sabiedrība Jūrmalas jaunieši iesaistījās koka arhitektūras aizsardzībā (+VIDEO)

Aizsākta pašvaldības līdzfinansējuma programma kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai.

Sabiedrība Kas jādara, lai Jūsu bērns mācītos Jūrmalā (+VIDEO)

Iesniegumu var iesniegt klātienē vai elektroniski.

Sabiedrība Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome nolemj reorganizēt divas skolas

Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome ceturtdien pieņēma lēmumu reorganizēt Jaundubultu pamatskolu un Pumpuru vidusskolu, izveidojot jaunu Pumpuru vidusskolu.

Sabiedrība Jūrmalās seniori saņēma mūsdienīgu aprūpes centru

Ēkai pilnībā no jauna uzbūvēts ceturtais stāvs un abpusējais lifts.